100 jarig jubileum eerste kampioenschap

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Go-Ahead de beste van Nederland

3 juni 1917 is een glorieuze datum in de geschiedenis van Go-Ahead. Op die dag verrichtten de roodgelen een schier onmogelijk geachte prestatie door zich tot landskampioen te kronen. Schier onmogelijk, want we spreken hier over een clubje van arbeiderskinderen dat nog niet eens vijftien jaar bestond en de eerste jaren van zijn bestaan in lokale bonden was uitgekomen.

In 1905 trad de club toe tot de NVB, in 1911 volgde promotie naar de eerste klasse Oost, destijds het hoogste voetbalniveau. Weer vijf jaar later behaalden de roodgelen al het oostelijke kampioenschap. In de daaropvolgende strijd om de algehele landstitel kon Go-Ahead zich tot ieders verbazing meten met het grote Sparta, maar Willem II won de beslissende wedstrijd in Deventer met 0-1 en bleef daarmee Go-Ahead net voor.

Ook een jaar later was Go-Ahead weer de beste van het oosten. Nu mocht het met UVV (Utrecht), Be Quick (Groningen) en wederom Willem II uitmaken wie landskampioen zou worden. Traditioneel was de westelijk kampioen (in dit geval UVV) favoriet. Die ploeg telde, net als Sparta het jaar daarvoor, al enkele internationals: de gemakkelijk scorende internationals Jan Vos (vijftien interlands, tien goals) en Wout Buitenweg (op dat moment vier interlands, zes goals!), iets wat voor Deventer en Go-Ahead nog ver weg was.

Go-Ahead steeg echter in Utrecht boven zichzelf uit en zette UVV volledig vast. Enig minpunt was het bekende euvel: de gebrekkige schotkracht van de voorwaartsen. De gevreesde Utrechters, die al korte metten hadden gemaakt met Be Quick (0-4) en Willem II (1-3). moesten op eigen veld met 0-1 buigen. Ook de landelijke pers gaf toe dat Go-Ahead volkomen verdiend had gewonnen.

Be Quick was duidelijke de ‘zwakke broeder’ in het gezelschap, al snoepte het onverwacht UVV een – achteraf belangrijk – punt af. Go-Ahead verloor alleen thuis tegen Willem II een puntje (1-1), maar dat liet op zijn beurt weer elders punten liggen. Uiteindelijk zou de thuiswedstrijd tegen UVV op 3 juni op de Ossenweerd de beslissing brengen. Bij winst zou Go-Ahead de een jaar eerder zo jammerlijk tegen Willem II verspeelde landstitel nu alsnog naar Deventer halen.

Heel Deventer liep uit. De politie sloot zelfs de spoorbrug af, omdat het gevaar bestond dat te veel mensen vanaf de brug het duel wilden gadeslaan en de brug het zelfs zou kunnen begeven. De duizenden toeschouwers zagen een aantrekkelijk schouwspel, het spel golfde op en neer, met kansen en mogelijkheden voor beide partijen. De meeste waren voor Go-Ahead, maar er werd voor de pauze niet gescoord.

In het tweede bedrijf zette Go-Ahead een tandje bij en drong UVV terug. Jimmy Miller leek de ban te breken. Zijn pegel trof echter de lat, maar de toegesnelde Jaap Nijenhuis kon de bal in de rebound langs de geslagen Van Rhijn binnenwerken en een onbeschrijflijk gejubel op de tribunes volgde. Keeper Van Rhijn ontpopte zich tot uitblinker aan Utrechtse kant, UVV kon alleen via enkele counters in de buurt van Go-Ahead-keeper Jan Zandvliet komen. Een tweede doelpunt van Go-Ahead hing in de lucht, en kwam er ook; Bertus Haes was de maker.

Na afloop volgde er een spontane huldiging op het veld en de spelers gingen op de schouders naar het kleedlokaal. Aan het einde van de middag vond in de foyer van de Schouwburg de officiële huldiging plaats. In het bijzijn van liefst vier NVB-bestuursleden schonk burgemeester Van Humalda van Eijsinga Go-Ahead namens de gemeente een zilveren legpenning met daarop het wapen van de gemeente. Het officiële kampioensfeest, waarbij de hele stad de club zou huldigen, volgde trouwens pas op 30 juni en 1 juli.

elftal-1916-1917-01

Foto:

Landskampioen Go-Ahead, 1917: Achterste rij van links naar rechts: B. Udink (voorzitter), Arnold Pijpenbroek, Jan Zandvliet, Jan Oostenenk en Moos Polak (bestuurslid). Middelste rij van links naar rechts: Edu Haes, Jimmy Miller en Fré Kolkman. Voorste rij van links naar rechts: Jaap Nijenhuis, Gerrit van der Waarde, Jan Pijpenbroek, Bertus Haes en Piet Wessels

ga-uvv-1917


Vanwege het 100 jarig jubileum zijn er zaterdag 3 juni diverse feestelijke activiteiten op het sportcomplex van DVV Go-Ahead. Meer hierover leest u hier.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>