50 jaar ‘Niet te kraken’.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Het is in maart 2017 precies 50 jaar geleden dat het lied Go-Ahead is niet te kraken, ook wel aangeduid als Go-Ahead mars, werd opgenomen.

Dat gebeurde op woensdag 8 maart 1967 in de Phonogram-studio in Hilversum. Zo’n 40 Go-Ahead-leden waren in een bus naar de mediastad gereisd om als ‘mannenkoor Go-Ahead’, samen met de bekende zanger Co Hagedoorn, het lied op de plaat te zetten. Veel voetbalclubs brachten in die jaren een eigen lied uit, en een topclub in wording als Go-Ahead kon daar natuurlijk niet bij achterblijven. De opname was kennelijk een vrolijke aangelegenheid, als we er tenminste van uit mogen gaan dat de afbeelding op de hoes van de plaat de reis verbeeldt.

1-co-hagedoorn-hoes-vz

Klik op de afbeelding van de hoes om het 50 jarige oude nummer te horen!

De opnames in de studio verliepen buitengewoon vlot. Het Deventer Dagblad meldde namelijk een dag later: “Om negen uur gisteravond kwamen de eerste geluiden uit de nog wat angstig geknepen kelen, om even over half tien was de zaak gefikst. Sterker nog, om vijf voor tien was ook de andere kant van de plaat volgezongen (…)”. Een des te grotere prestatie, omdat niemand de tekst en de muziek van tevoren kende.

Jammer was dat de plaat, uitgebracht op het Decca-label, nog niet klaar zou zijn voor de eerstkomende thuiswedstrijd, op 12 maart tegen Feijenoord. Het zou mooi zijn geweest als het lied dan over het veld had kunnen schallen, maar dat moest dus nog even worden uitgesteld.

Het Go-Ahead-koor in de Hilversumse studio in actie tijdens de opname van Go-Ahead is niet te kraken. Foto: archief DVV Go-Ahead.

Het Go-Ahead-koor in de Hilversumse studio in actie tijdens de opname van Go-Ahead is niet te kraken. Foto: archief DVV Go-Ahead.

Co Hagedoorn (1921-2010) was vooral in de jaren vijftig en zestig als vocalist bij de bekende radio-orkesten in brede kring populair. Naast zijn talloze radio-optredens trad hij met het Trio Harry Wieten veel op in het land. Ook was hij mede-oprichter van het Zutphense mannenkoor De IJsselzangers waaraan hij levenslang verbonden bleef. Verder bracht hij zo’n twintig 45-toerenplaatjes uit. Zijn stem was vooral bekend van de Nederlandstalige titelsongs van de tv-series Ivanhoe en Bonanza. En dus vanaf 1967 ook van het Go-Ahead-lied.

Artikel in het Deventer Dagblad van 9 maart 1967.

Artikel in het Deventer Dagblad van 9 maart 1967.

De beide nummers (op de B-kant stond Deventer koek) waren opgenomen met het orkest onder leiding van de bekende arrangeur, componist en tekstschrijver Jack Bulterman. Deze was onder zijn pseudoniem Jaap de Bie ook verantwoordelijk voor de muziek. De tekst kwam van Fred van Dam, ook een grote naam in de Nederlandse muziekwereld als componist en tekstschrijver. Van zijn hand zijn onder meer de teksten van Nederlandstalige evergreens als De heilsoldaat van Marc Winter, Ik krijg een heel apart gevoel van binnen van Corry (Konings) en Omaatje lief van Heintje (Simons).

In 2006 werd Go-Ahead is niet te kraken opnieuw opgenomen door de Deventer volkszanger Jaman. Dat gebeurde naar aanleiding van een grote renovatie van de Adelaarshorst in 2005 en 2006, waarbij zowel de tribunes als het hoofdgebouw (vooral de businesslounge) werden gerenoveerd en uitgebreid. Op 6 oktober 2006 werd het vernieuwde stadion met de wedstrijd tegen FC Eindhoven (2-0) officieel in gebruik genomen. Jaman bracht de nieuwe versie vóór de wedstrijd op het veld ten gehore. De tekst van de coupletten was gemoderniseeerd, maar uiteraard kiest de stichting Niet te Kraken voor de klassieke versie uit 1967, ‘met Coentjes en met Cruijffies, noem maar op’. En hoewel Coentje en Cruijffie helaas niet meer onder ons zijn, zijn en blijven Go-Ahead en Go Ahead Eagles voor altijd ‘niet te kraken’.

Jaman zingt in 2006 de vernieuwde versie van Go-Ahead is niet te kraken. Foto Eric Pasman

Jaman zingt in 2006 de vernieuwde versie van Go-Ahead is niet te kraken. Foto Eric Pasman

In het boek ‘Roodgele voetbalhistorie’ van stichting Niet te Kraken staat een uitgebreid verhaal over de historie van clubliederen van Go-Ahead (Eagles). Het boek is hier te bestellen en kost slechts € 15,00 (€10 voor donateurs).

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>