Topatleten bij Go-Ahead in 1927

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

De laatste wedstrijd van het seizoen is gespeeld. Traditiegetrouw maakt voetbal daarna plaats voor zomersporten zoals wielrennen en atletiek en breekt voor de voetbalspelers een vakantieperiode aan totdat de poorten van klein Milanello in Terwolde weer open gaan.

Ruim honderd jaar geleden gingen voetballers niet op vakantie maar deden de spelers van Go-Ahead na de competitie o.a. mee aan atletiekwedstrijden om zodoende fit te blijven en om hun atletische vermogen te tonen aan de lokale bevolking. Zo schreef de club zich in 1927 bijvoorbeeld in voor de open clubkampioenschappen van atletiekvereniging Daventria. Vanwege de grote belangstelling en de vele inschrijvingen werden deze wedstrijden gehouden in het Go-Ahead stadion.

Go-Ahead had sinds kort een atletiektrainer, de heer G. Hinnen, aangesteld en nam deze wedstrijden mede hierdoor uiterst serieus. Iets wat terug te lezen valt in de einduitslagen en menig Daventria-atleet versteld moeten hebben doen staan.

Als wij de uitslagen er namelijk op naslaan, valt het op dat Go-Ahead bijna alle onderdelen winnend wist af te sluiten. Zo won aanvoerder, Jan Halle, de 100 meter sprint in 11,4 seconden, de 400 meter werd gewonnen in 57,1 seconden door de Go-Ahead-speler Udink en de 1500 meter werd gewonnen in 4:40,8. door Go-Ahead-speler v.d. Laar. Zelfs specifieke technische onderdelen zoals het speerwerpen werden gewonnen door een Go-Ahead-speler. Rechtsbuiten-speler Jan (de Sjekkert) Stenvert gooide de speer 35,28 meter ver en bleef daarmee een Daventria-atleet ruim een meter voor.

Minder verassend was het dat Jan Halle de 100 meter dribbelen, met bal won. Maar ook de estafette onderdelen (Olympische estafette én 4×100) werden een prooi voor Go-Ahead.

Tevens bijzonder om te vermelden is dat het grote Go-Ahead-talent, Pietje Remeijer, bij de junioren zowel de 100 meter, het verspringen als het hoogspringen won. Enkele maanden later zou Remeijer tragisch aan zijn einde komen door een bedrijfsongeval.

Go-Ahead won uiteindelijk verrassend, maar zeer overtuigend, de ploegenwedstrijd en toonde daarmee aan dat de spelers niet alleen over voetbalkwaliteiten beschikten maar ook over een uitstekend atletisch vermogen. De organiserende atletiekvereniging Daventria werd uiteindelijk op gepaste afstand tweede. Go-Ahead kwam hierdoor in het bezit van een wisselbeker.

Programmaboekje Athletiekwedstrijden 1927.

Groepsfoto deelnemende Go-Ahead spelers met behaalde prijzen.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>