De vergeten speler: Jaap Buis

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Jaap 'de Batse' Buis

Jaap Buis is een van de vele relatief onbekende en ‘vergeten’ spelers van Go-Ahead, die niettemin een respectabele plek in de clubgeschiedenis innemen. Zo is hij een van de rood-gele mannen die de club in 1948 de (achteraf laatste) oostelijke titel bezorgde.

De kampioensploeg van 1948. Achter van links naar rechts: Bé Bloemendal, Edu Haes jr., Henk Koers, Jaap Buis, Kees Kerkdijk, Jan van Beest, Abse Kolkman en Jan Kolkman. Voor: Herman Koopman, Ab Brand en Steven van Marle.

Jaap Buis werd op 18 januari 1922 in Wijhe geboren en kwam later in Diepenveen terecht. Bij Go-Ahead speelde hij al in 1939, op zeventienjarige leeftijd, als spil in het eerste. Mede vanwege het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog degradeerde Go-Ahead met Jaap in de gelederen in 1941. Een feit dat binnen de club en in heel Deventer als een vernedering werd ervaren na alle successen van de 25 jaar daarvoor. Go-Ahead keerde een seizoen later echter meteen terug in de Eerste Klasse, maar Jaap was daar niet bij. In de oorlog was hij namelijk tewerkgesteld in Duitsland. Nadat hij daar gevlucht was, dook hij onder.

Jaap trouwde in het laatste oorlogsjaar, 1944, met Truus Oldenhof en ging in Terwolde wonen. Vandaar verhuisde hij in 1949 naar Twello. Ondertussen was de naam van Jaap na de oorlog weer regelmatig in de opstelling van het eerste elftal te vinden, en zo behoorde hij dus ook tot de vaste kern die de oostelijke titel van 1948 bewerkstelligde. Vanwege zijn manier van voetballen, met veel inzet, stond hij bekend als ‘de Batse’. Van zijn doelpunten moest hij het niet hebben. Op 2 januari 1949 scoorde hij voor het eerst in de thuiswedstrijd tegen Quick Nijmegen (1-2). In totaal scoorde hij vijf keer. Rond 1952 stopte hij; als gevolg van een knieblessure moest hij het voetballen opgeven. Ook beëindigde hij zijn lidmaatschap van Go-Ahead.

Jaap Buis werkte bij een bouwmaterialenhandel en bij de vleeswarenfabriek van Stegeman in Deventer. Later werkte hij ook nog bij de Steengaasfabriek in Twello. Jaap en Truus kregen twee kinderen, van wie zoon Jaap (jr.) ook in de jeugd bij Go-Ahead voetbalde, samen met o.a. Dick Schneider en Wietse Veenstra. Jaap Buis overleed op 17 december 2009 in Nijkerk.

Jaap Buis op hoge leeftijd.

Met dank aan Harrie Buis (zoon)

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>