Ajax liep als een Kieft

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

'Ajax liep als een Kieft' stond er met grote chocoladeletters in de Telegraaf van maandag 25 augustus 1980.

GA Eagles speelde de competitieopening van het seizoen 1980-1981 tegen regerend landskampioen Ajax, onder het toeziend oog van 17.000 toeschouwers. GA Eagles sloot het voorgaande seizoen af op een verdienstelijke twaalfde plek. Met spelers binnen de gelederen als Koopman, Woudsma, van Kooten en Schneider waren de Deventenaren een geduchte en ervaren tegenstander.

Mede door enkele blessures besloot Ajax het nieuwe seizoen te starten met enkele nieuwelingen. Trainer Beenhakker gooide de pas 17-jarige "Willem Kieft' gelijk voor de leeuwen en bracht ook de 17-jarige "Franklin Rijkaard" na de rust in voor Lerby. Als we de Telegraaf mogen geloven was het met name Rijkaard die indruk maakte.  "Rijkaard voetbalde als een routinier en speelde met lef".

Het werd een memorabele avond in de Adelaarshorst. Zowel Kieft (2x) als de debuterende Rijkaard (1x) scoorden hun eerste competitiedoelpunten en stonden aan de vooravond van een glansrijke carrière. Beenhakker omschreef het direct na afloop treffend: "Het was vanavond de avond van de jeugd, het is bewezen dat wij beschikken over een goede jeugd. Ik deel het pessimisme over de toekomst van het betaalde voetbal geenszins. De tijd zal het leren..."

Beenhakker zag het goed. Rijkaard en Kieft stonden aan de basis van een schitterende carrière op internationaal topniveau. De geboorte van een prachtige voetbalgeneratie en deze vond op 23 augustus 1980 plaats in de Adelaarshorst in Deventer.

Klik hier voor de 0-3 van Rijkaard en hier voor de 0-4 van Kieft.

kieft

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>