Amevor in Togo

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Morgen stapt hij in het vliegtuig. Onderweg naar één groot onbekend avontuur, helemaal alleen naar donker Afrika. Naar Togo om precies te zijn, een klein landje ingesloten tussen Ghana en Bénin. Het land waar zijn vader toevallig geboren is. Als je het hardop zegt klinkt het als een stripboek van Kuifje. “Amevor in Togo” Een jongensstripboek. ‘Een prachtig avontuur’ hoor ik iedereen roepen. Vandaag heeft Amevor de dag hoogstwaarschijnlijk achter zijn PC doorgebracht. Het volkslied op youtube opgezocht, de Togolese vlag bekeken en de selectiespelers één voor één gegoogeld. Een foto van Adebayor heeft hij ongetwijfeld uitgeprint, zodat hij hier vanavond nog een paar keer goed naar kan kijken. Hij wil hoe dan ook voorkomen dat hij hem straks niet herkent in de spelersbus. Voor de spiegel heeft hij nog even geoefend: ‘Bonjour, je m’appelle Mawouna’. Hij vond het wel aardig klinken, maar voor de zekerheid heeft hij het boekje ‘Hoe en wat in het Frans, nog even snel in zijn koffer gestopt. Zal hij er zin in hebben, of zal hij zich enigszins zorgen maken? Zorgen over het onzekere. Ik maak mij in ieder geval wel een beetje zorgen. Ik zie hem al aankomen in Togo. De bescheiden, iet wat verlegen jongen in een voor hem totaal vreemd land, een andere cultuur en een andere taal. Geen enkele herkenning, als een vis op het droge. Al googelend stuit ik op de aanslag op de Togolese spelersbus in 2010. Nu ik het zo terugzie herken ik de schokkende beelden. De tegenstander, Oeganda, werkt daarbij ook niet echt positief op mijn gemoedsrust. Het kan niet anders of Mouwena heeft deze beelden ook gezien vandaag op zijn PC. Zal hij er nog net zo enthousiast over zijn als hij de afgelopen dagen in interviews deed vermoeden? Misschien beeld ik het mij allemaal wat te negatief in, en is het mijn vadersinstinct dat met mij op de loop gaat. Ik hoop het maar. Beste Mouwena, ik hoop dat je in Togo de heldenstatus krijgt die ik voor je had voorzien in Deventer en in de Nederlandse competitie. Ik hoop dat deze ervaring het laatste duwtje in de rug gaat worden voor je definitieve doorbraak bij ons in Deventer, maar ik hoop vooral de je veilig weer terugkomt, met een onvergetelijke mooie positieve ervaring in de koffer in de vorm van een wedstrijdshirt van Togo met jouw naam achterop. Het debuutshirt, dat straks een mooi ereplaatsje zal krijgen in het toekomstige Go-Ahead (Eagles) museum.

  Het interland debuut van Mawouna Kodjo Amevor werd één groot succes. Beide wedstrijden startte Mawouna met rugnummer 10 in de basis, als centrale verdediger. Via social media werd termen als ‘héroïque’ en ‘super tranquille et tendre’ gebruikt om zijn prestatie weer te geven. Zowel uit als thuis wonnen de Togolesen met 1-0 tegen het hoger geplaatste Uganda. Togo heeft er een nieuwe vaste waarde en publiekslieveling  bij en Mawouna een onwaarschijnlijk avontuur dat ze hem nooit meer kunnen afpakken.  De beelden: Uganda – Togo 0-1 en Togo – Uganda 1-0 De foto’s:

Eind goed, al goed.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>