Amsterdamse bluf VS Oostelijke nuchterheid

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

De strijd tussen Amsterdamse bluf en bravoure en Oostelijke arbeid en nuchterheid wordt vanavond, sinds lange tijd, weer op het allerhoogste niveau uitgevochten. Op papier, zoals dat zo mooi heet, een ongelijke strijd. De koekstedelingen wisten uit tegen de hoofdstedelingen nog nooit een punt te pakken sinds de invoering van het betaalde voetbal. Ajax trainer Frank de Boer sprak al van een ideale wedstrijd om het ingedeukte zelfvertrouwen flink op te bouwen. Het verschil in begroting is meer dan 12x in het voordeel van de Amsterdammers.

De neutrale kijker zal zijn geld, begrijpelijk, op Ajax zetten vanavond. Zonder er zelf wat aan hoeven te doen heeft Go Ahead zo een ideale uitgangspositie verkregen. De verwachtingen zijn laag en de druk ligt volledig bij Ajax die na de magere resultaten en de onrust van de afgelopen week zich geen nieuwe misstap kan veroorloven. De spelers van Ajax zullen de wedstrijd (al dan niet bewust) ervaren als een verplicht ‘voorwedstrijdje’ van de wedstrijd in de Champions League tegen AC Milan aankomende dinsdag. ‘Even snel drie punten pakken en op naar dinsdag’, ‘goed voor het zelfvertrouwen’, ‘geen onnodige risico’s nemen’. Ik hoor het ze het zo zeggen.

Ik hoop dat de selectie zich realiseert dat dit de ideale setting is om voor een ongekende verrassing te gaan zorgen. De verdediging zal, als vanouds, op zoek moeten gaan naar de grenzen van het toelaatbare. Het middenveld zal onbevangen en zonder schroom druk moeten zetten en de voorhoede zal via snelle uitbraken over de vleugels Kolder in stelling moeten brengen.

Met behulp van noeste arbeid, die bij ons al generaties lang in de genen zitten, zullen wij het de Amsterdammers zo moeilijk mogelijk maken en dan ben ik er van overtuigd dat we vanavond weer een stukje geschiedenis gaan schrijven.

Zo’n 80 jaar geleden waren de rollen tussen het ‘grote’ Ajax en het ‘kleine’ Go Ahead letterlijk en figuurlijk omgedraaid. (zie afbeelding hieronder).

Afbeelding

Go Ahead is niet te kraken!

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>