Bijnamen

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Zeg ‘Sneeuwvlokje’, ‘de Zwarte Tulp’ of ‘Goudhaantje’ en de doorsnee voetballiefhebber weet er gelijk een gezicht bij te plaatsen. Elke legendarische voetballer kreeg in het verleden een prachtige bijnaam. Een gewoonte die met de jaren lijkt af te nemen. Hoe verder we teruggaan in de tijd, des te gebruikelijker het was om spelers een bijnaam te geven. Los daarvan zien we ook dat tijdens een succesvolle periode vaker bijnamen worden gegeven. We zouden hieruit ook kunnen concluderen dat er tegenwoordig maar weinig aansprekende spelers zijn op de Nederlandse velden en het Nederlandse voetbal nog maar weinig succesvol is de laatste jaren. Go-Ahead is hierop helaas geen uitzondering.

Zo hadden bijna alle spelers in de beginjaren van Go-Ahead een bijnaam. Deze bijnaam werd vaker gebruikt dan hun eigenlijke naam en was meestal gerelateerd aan uiterlijke kenmerken of een verbastering van hun naam. Zo bestond een van de eerste Go-Ahead elftallen uit de gebroeders Pijpenbroek (de grote en de kleine Piepe) en de gebroeders Haes (de grote en de kleine Haze). Gerrit Hulsman, die nogal een opvallend reukorgaan had, werd hierdoor ‘de Neuze’ werd genoemd. Jan Halle heette ‘de Kromme’ vanwege zijn opvallende o-benen en was dus de voorloper van Willem van Hanegem. Het jongere broertje van Jan, de legendarische keeper Leo Halle, had de eer om meerdere bijnamen te hebben. Na zijn imponerende interlanddebuut in Milaan tegen Italië, werd hij in de Italiaanse pers ‘Leo di Milano’ genoemd. De Leeuw van Milaan, die als een leeuw zijn prooi ving. Een naam die in Nederland werd overgenomen en vaak verbasterd werd naar de Leeuw van Deventer. Onder de Deventenaren werd hij vooral de Reus van Deventer genoemd vanwege zijn imponerende gestalte. Zijn medespelers hadden echter een minder charmante bijnaam voor hem. Ze noemden hem ‘de Kop’ vanwege de buiten proportionele omvang van zijn hoofd.

janhalle

Jan Halle, ‘de Kromme’.


Een andere opvallende bijnaam uit deze tijd was die van Henne van Putten. Hij werd ‘de Katjang’ genoemd. Een woord dat uit Nederlands-Indië is overgewaaid en zoiets betekende als kwajongen. Hij werd zo genoemd vanwege zijn donkere uiterlijk. Zijn broer, Gradus van Putten, noemde men simpelweg ‘de Putter’. Tot aan de oorlog passeerden vele bijnamen de revue. Te veel om hier allemaal op te noemen. Daarna brak er een minder succesvolle periode aan bij Go-Ahead en daarmee evenredig verminderde ook het aantal bijnamen, waarna tijdens een sportieve opleving in de jaren ’60 de traditie weer in ere werd hersteld. Zo hadden we toen onder meer ‘Knakkie’ (Dick Schneider), ‘de Zwarte Parel’ (André van der Ley), ‘de Konte’ (Gerrit van Tilburg), ‘rooie Gait’ (Gerrit Niehaus) en ‘de Belle’ (manager Willem Beltman) en een decennium later nog ‘de Tank’ (Cees van Kooten) en ‘JoJo Buitenzorg’ (Jo Körver).

In de jaren ’90 kenden we ‘de Knip’ (Knippenberg), ‘Zoef-zoef’ (Overmars) en tot slot hadden we te maken met een rechterflank die bezet werd door drie jonge talentvolle spelers uit de regio met alle drie een flinke mat haar in de nek. Als zijnde een drieling heersten zij over de rechterkant van het veld. De bijnaam voor deze ‘drieling was dan ook ‘Kwik, Kwek en Kwak’.

Kwik, Kwek en Kwak

Kwik, Kwek en Kwak


Er valt duidelijk een tendens te bespeuren. Hoe meer successen, des te meer legendarische spelers en dus ook bijnamen. Het heeft er alle schijn van dat het één een logisch gevolg is van het andere. Dat er de laatste jaren maar weinig aansprekende bijnamen zijn bijgekomen heeft dan ook hoogstwaarschijnlijk te maken met de tegenvallende resultaten. Hierin is gelukkig sinds vorig seizoen, een kentering gaande. De eerste bijnamen doen weer de ronde. Een goed teken. Zo kennen we tegenwoordig ‘Goalder’ of ‘de Kolderator’, ‘Maka’ of ‘de Groeibriljant’ en ‘Grinta Bart’. Er dook onlangs zelfs een bijnaam op van een speler die nog geen minuut in het eerste elftal gespeeld heeft, n.l. ‘Kast’.

Dat belooft wat, we zijn weer op de goede weg om een legendarisch team te krijgen met goede resultaten. Hoe meer bijnamen hoe beter!

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>