De allereerste elftalfoto

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Iedereen kent hem wel. De allereerste elftalfoto van Go-Ahead, zoals deze onderaan deze tekst wordt weergegeven. Of eigenlijk Be-Quick, zoals de club vanaf de oprichting in 1902 heette. Elf jongemannen gevangen in een beeld van ruim 110 jaar geleden. Het is een foto met vele verhalen, maar vooral ook een foto met vele vragen waar tot op heden geen antwoorden op zijn gevonden.

De foto moet genomen zijn tussen december 1902 en september 1905. Daarna trad de club namelijk toe tot Nederlandse Voetbal bond en kreeg de club de naam Go-Ahead en werd het roodgele tenue geïntroduceerd. Op deze foto hebben ze nog een wit shirt met rode strepen aan. Opvallend is dat naast de keeper nog een speler een volledig wit shirt aan heeft. Weer een andere speler lijkt een andere kleur strepen te hebben. Misschien een tekort aan shirts of te heet gewassen? 

Als je goed kijkt valt het ook op dat de koppen, van de twee spelers die uiterst links staan, er later op zijn geplakt. Misschien dat deze twee spelers er niet bij konden zijn en ze twee stand-ins gebruikt hebben waar ze later de juiste kop op geplakt hebben? Han Hollander speelde blijkbaar met een keppeltje op, terwijl de speler links naast hem een pet vasthoudt.  Ook hadden sommigen een riem om terwijl anderen zo te zien een doek om de middel bonden om de broek, zonder elastiek, omhoog te houden.

Wat we inmiddels wel weten is dat de compositie van de spelers geen toeval is. In die tijd was het gebruikelijk om de spelers op een elftalfoto op te stellen zoals ze speelden tijdens een wedstrijd. In dit geval speelde Be-Quick dus met een keeper en twee achterhoede spelers, 3 middenvelders en 5 voorhoede spelers. 

Tot slot zie je, als je goed kijkt, iets liggen op de bal. Het lijkt op een soort rond metalen ding. Waarschijnlijk een medaille. Het is bekend dat Be-Quick in 1904 een zilveren medaille ontving toen ze tweede eindigden in de competitie van de Apeldoornse voetbal bond. Zeer waarschijnlijk de eerste behaalde prijs uit de clubgeschiedenis. De kans is dus groot dat deze medaille hier trots getoond wordt. In dat geval weten we dat deze foto gemaakt moet zijn tussen 1904 en 1905. 

Over alle spelers afzonderlijk valt ook veel te vertellen. Ze maakten veel mee in de roerige tijden tussen de twee wereldoorlogen in. Daarover informeren wij u in één van onze volgende blogs. Al deze spelers samen vormen in ieder geval een historische foto. Een foto met de oprichters, eerste bestuursleden en spelers van onze club. De spelers van het eerste uur. De roots van het huidige Go Ahead (Eagles).

be-quick-go-ahead

 

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>