De beker en het verhaal

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Elk sportclubhuis heeft een prijzenkast. De één indrukwekkender dan een andere. Als amateurvoetballer heb ik ze in de regio allemaal vele malen bezocht. Eigenlijk vertelt de prijzenkast het verhaal over de historie van de club. Meestal loop je er langs in de veronderstelling dat het een hoop kitsch en goedkoop spul is met nietszeggende prijsjes die gewonnen zijn bij regionale jeugdtoernooitjes of een verdwaald kampioenschap in een lage onderafdeling. Meestal is dit ook zo, maar niet altijd.

In Deventer aan de Rielerenk staat een prijzenkast waar elke andere amateurvereniging alleen maar van kan dromen. Want welke voetbalvereniging kan zeggen dat ze 4x kampioen van Nederland zijn geweest, Europees voetbal hebben gespeeld, en diverse internationals onder haar hoede hebben gehad.

De prijzenkast vertelt het verhaal van de historie van Go-Ahead. Prachtige bekers met onderschriften om je vingers bij af te likken. Eentje heb ik er voor u uitgelicht. De rest moet u echt een keer zelf bekijken.

‘2e prijs. Paaschtournooi Ajax. 1934’. staat gegraveerd op een prijs in de vorm van een Hollandse molen.

Go-Ahead is, als regerend landskampioen, uitgenodigd voor een internationaal voetbaltoernooi bij Ajax. Naast Ajax doen de landskampioen van Ierland (Bohemian FC) en het Weense Admira (titelverdediger) mee. Door loting werd bepaald dat Go-Ahead de eerste wedstrijd tegen Bohemian speelde. De Ierse kampioenen werden verslagen door de rood-gelen met o.a. de gebroeders Halle en de Kreek binnen de gelederen. De finale werd een dag later gespeeld tegen Ajax. Deze werd (geflatteerd) verloren met 2-0.

beker-GA

De kunstzinnig ontworpen trofee werd in ontvangst genomen door aanvoerder Jan Halle en staat sindsdien te pronken naast de vele andere bekers in de rijk gevulde prijzenkast van DVV Go-Ahead aan de Rielerenk.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>