De eerste buitenlandse trip

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Pasen is traditiegetrouw een tijd van internationale voetbalwedstrijden en -toernooien. Met name voor de oorlog speelde Go-Ahead in het Paasweekend, met grote regelmaat tegen buitenlandse teams uit o.a. Frankrijk, België en Duitsland.

De allereerste buitenlandse voetbaltrip uit de historie van Go-Ahead vond ook plaats tijdens Pasen, en wel op 1 april 1907. Nog geen vijf jaar na de oprichting van de club.

Go-Ahead speelde nog een bescheiden rol in de Tweede Klasse en reageerde dan ook verrast op een uitnodiging van het in de Eerste Klasse uitkomende Spiel und Sport uit het Duitse Gelsenkirchen-Bismarck. Tegenwoordig een reis van niets, maar 114 jaar geleden was het een hele onderneming voor een elftal jonge arbeiders die nog niet eerder de landsgrens gepasseerd waren. Op Eerste Paasdag vertrokken de spelers al vroeg in de ochtend per trein vanuit Deventer via Zutphen en Winterswijk naar Bismarck, waar ze direct na aankomst door de tegenstander ontvangen werden in het clubhuis met een diner en ‘echt Duitsch bier’. Daarna volgde een rondleiding door de stad, die eindigde in het indrukwekkende voetbalstadion van de club, gelegen in een kuip van 15 meter diep, waar de drie hoge houten tribunes al tot de laatste plek bezet waren.

De Go-Ahead-spelers waren dusdanig onder de indruk van de ambiance en van de ‘elf mannetjes-putters van meer dan 180 cm lang’, dat ze bij rust al met 3-0 achterstonden. Na rust gooiden ze alle schroom van zich af en speelden hun alom bekende ‘vurige en stevige spel’, waardoor ze alsnog, onder luid gejoel van het publiek, met 3-5 wisten te winnen.

Direct na het laatste fluitsignaal bestormden de toeschouwers het veld en beleefden de spelers enkele angstige momenten die later door een van de spelers als volgt werd beschreven:

‘Ik zat leelijk in den piepzak en maakte me reeds tot verweer gereed. ’t Bleek echter, dat men alleszins vreedzame bedoelingen met ons had: verschillende onzer spelers toch werden door het enthousiaste publiek, dat ten zeerste van ons goede spel genoten had, op de schouders rondgedragen.”

Zo beleefden de Go-Ahead-spelers van het eerste uur een onvergetelijk avontuur. Na thuiskomst besloten enkelen van hen deze eerste buitenlandse trip te vereeuwigen door een ‘kiek’ te laten maken, met dit prachtige tijdsbeeld als eindresultaat.

Staande: D.J. Meijer en H. Koopman

Zittend: J.W. Kolkman, F. Kuiper, A. Denkers en H. Hollander

Liggend: J.J. Nijenhuis en M.J. Polak


Stichting Niet te Kraken, Edgar Overmeen (uit Matchday, maart 2021)


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>