De historische band met Go-Ahead Kampen

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Een familieband.

Het is elke amateur voetballer vast wel eens opgevallen. In het Overijsselse Kampen speelt nog een voetbalclub met de naam Go-Ahead. Go-Ahead Kampen uitkomend in de eerste klasse district Oost. Het komt wel vaker voor dat er verschillende clubs zijn met dezelfde naam, maar in dit geval is dit niet de enige overeenkomst. Opvallend genoeg speelt Go-Ahead Kampen ook nog in een rood geel tenue.

Dit kan geen toeval zijn, hoor ik u denken en ik kan u verzekeren dat dit ook niet het geval is. Go-Ahead Kampen blijkt vanaf de oprichting namelijk een band te hebben met Go-Ahead Deventer. Een familieband welteverstaan.

Wij nemen u hiervoor 90 jaar terug in de tijd. Naar 1925 om precies te zijn. Een groep scholieren speelde 's avonds en op vrije middagen regelmatig een vriendschappelijk potje voetbal. Een aantal van hen besloot dat de tijd rijp was om een officiële voetbalclub op te richten, zodat ze aan een competitie konden deelnemen.

Eén van de initiatiefnemers was een broer van de destijds lokaal bekende voetballer Evert Schemmekes. Een vaste kracht in het eerste van Go-Ahead Deventer. Go-Ahead Deventer stond destijds in hoog aanzien en stond al jarenlang op eenzame hoogte in Oost-Nederland. Het was de broer van Evert Schemmekes die op het lumineuze idee kwam om de nieuw op te richten club Go-Ahead te noemen. Na schriftelijk toestemming te hebben ontvangen van de club uit Deventer werd Go-Ahead Kampen op 20 maart 1925 opgericht. Als tenue werd in eerste instantie gekozen voor een zwarte broek en een wit shirt met 'open kraag'. De eerste voetbalkousen werden gebreid door Mevrouw Schemmekes (de moeder van de medeoprichter én de Go-Ahead Deventer speler). Zij vond het toepasselijk de kousen in het rood en geel te breien om hiermee de link naar beide clubs te benadrukken. Nog geen jaar later werd besloten om ook het tenue te veranderen in rood en geel. Exact gelijk aan de naamgenoot uit Deventer. De clubkleuren die tot op de dag van vandaag nog steeds met trots worden gedragen door zowel Go-Ahead uit Deventer als Go-Ahead uit Kampen.

Zeer opvallend, en dit maal wel geheel toevallig, is dat het huidige clubembleem van Go Ahead Eagles, welke in 1971 werd ingevoerd nadat de prof-tak zich afscheidde van de amateurs, is bedacht door een inwoner van Kampen, de heer Ger Tempelman. Eerder deden wij hier al uitgebreid verslag over. In ons uit te brengen boek (medio september 2015) komen wij hier ook nog zeer uitbreid op terug.

IMG_5270

Evert Schemmekes, speler van Go-Ahead Deventer, maakte onder andere deel uit van het kampioenselftal van 1930.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>