De keeperstraditie van Go-Ahead

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Go-Ahead heeft een traditie hoog te houden als het op keepers aankomt. Met grote regelmaat stonden er door de jaren heen grote namen tussen de palen. Keepers met aanzien en ervaring. Maar vooral sluitposten die leiding gaven aan de vaak talentvolle maar nog onervaren achterhoedespelers.

AfbeeldingUiteraard beginnend bij de legendarische Leo Halle. De reus van Deventer, de leeuw van Milaan. De man die Deventer en Go-Ahead in de jaren dertig nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet en verantwoordelijk was voor een aardverschuiving in de voetbalsport. Hij heeft in zijn tijd een grote rol gespeeld in het voor de arbeider toegankelijk maken van de elitaire voetbalsport. Zijn rol hierin wordt vaak onderschat, maar het was toch met name de rasechte Deventenaar Leo Halle die hierin baanbrekend werk heeft verricht. Leo Halle heeft een carrière en levensverhaal waar je een heel dik boek over zou kunnen schrijven, die er onbegrijpelijkerwijs nog niet is. Een man die veel meer verdient dan enkel het vernoemen van een stukje tribune en een oprijlaan naar een sportveld in de vijfhoek.

Afijn, ik dwaal af. Leo Halle heeft in zijn tijd de toon gezet betreft de keeperstraditie binnen Go-Ahead. Daarna kunnen we een groot aantal keepers opsommen die door de loop der jaren garant stonden voor veel ervaring en leidinggevende capaciteiten.

AfbeeldingJan Jongbloed, Joop Hiele, Nico van Zoghel, Hennie Spijkerman, Peter Rufai, Oscar Moens. Stuk voor stuk keepers met internationale ervaring. Die tot op latere leeftijd actief zijn gebleven en daarna veelal een carrière zijn begonnen als trainer / coach.

Het is niet voor niets dat Go-Ahead nog steeds twee eredivisierecords op haar naam heeft staan. Beide recordhouders zijn oud keepers. Met 44 jaar, 9 maanden en 14 dagen is Jan Jongbloed nog steeds de oudste eredivisiespeler en Nico van Zoghel is nog steeds de keeper met de meeste eredivisie doelpunten (7 stuks).

Wat onze huidige selectie mist is precies zo’n type keeper, waar Go-Ahead door de jaren heen in de eredivisie juist patent op leek te hebben. Een zeer ervaren, meevoetballende en coachende keeper. Iemand met aanzien, die de jonge talentvolle verdedigers stuurt en de wetten van de voetbalsport bij kan brengen.

Nu de komst van Marsman definitief van de baan is en de huidige keepers nog niet klaar (b)lijken te zijn voor het echte werk moeten we ons richten op een nieuwe keeper die de traditie van Go-Ahead in ere houdt.

Suggesties zijn meer dan welkom!

Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. BovanMo
    BovanMoBeantwoorden
    7 augustus 2013 at 09:38

    Inmiddels hebben we Eloy Room onder de lat staan, een talentvolle keeper die de pech heeft ‘Cult’keeper Piet voor zich te moeten dulden.. Ik heb er wel vertrouwen in.

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>