“De Noppenzaak”

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Go-Ahead – Twente. In de jaren ’60 en ’70 een derby met ‘alles d’r op en d’r an’. De onderlinge duels tussen de enige twee Overijsselse teams op het hoogste niveau stonden in deze jaren steevast garant voor keiharde krachtmetingen waar vaak op, en soms zelfs over, het randje werd gespeeld.

Wij nemen u ditmaal mee naar 8 maart 1970. Go-Ahead speelt uit tegen Twente op een licht besneeuwd veld. Beide ploegen golden destijds als subtoppers. De selectie van FC Twente bestond uit o.a. Piet Schrijvers, Epi Drost, Rene Notten, Theo Pahlplatz. Bij Go-Ahead speelden bekende namen, zoals Johnny Oude Wesselink, Henk Warnas, Oeki Hoekema en Dick Schneider.

Het duel eindigde in, een op papier eenvoudige, 3-0 overwinning voor de Tukkers. Toch was het een duel met een bijzonder voorval waar nog lang over nagepraat zou worden.

We citeren uit de Telegraaf van de maandag erop: “Een schandaal”, riep Go Ahead-speler Oude Wesselink met bijna overslaande stem in de kleedkamer na afloop van het duel tegen FC Twente . “Die noppen zijn afgesleten, het zijn net spikes”, aldus Henk Warnas.

Afbeelding

Tijdens het duel raakte Go-Ahead-speler Jan Veenstra in 34e minuut geblesseerd tijdens een botsing. Hij bleek een diepe vleeswond te hebben. Volgens Go-Ahead-spelers als gevolg van de smalle scherpe ijzeren noppen waarop de Twente spelers speelden. De gemoederen liepen hoog op en de spelers, onder aanvoering van teamcaptain Gerard Somer, weigerden aanvankelijk om verder te spelen. De scheidsrechter besloot echter dat de wedstrijd uitgespeeld moest worden, en zo geschiedde.

Tijdens de rust werden op aandringen van Go-Ahead-spelers enkele noppen in beslag genomen voor nader onderzoek. Na dit onderzoek door de KNVB bleken de noppen inderdaad smal toe te lopen en bleken van een soort te zijn die in Nederland niet verkocht werden. Deze noppen waren verboden volgens K.N.V.B. richtlijnen. De conclusie was dat de noppen geprepareerd (lees: geslepen) werden voor de wedstrijd of in het buitenland zijn aangeschaft, met als doel om meer grip te hebben op het gladde en besneeuwde veld.

Helaas voor Go-Ahead werden er echter geen maatregelen genomen door de K.N.V.B. en bleef de uitslag gewoon staan.

Afbeelding

De motivering voor het straffeloos laten van de ploeg uit Enschede was dat de wedstrijd gewoon uitgespeeld werd en dat de K.N.V.B. geen reden zag om te veronderstellen dat de overwinning onrechtmatig was. Wel werd afgesproken dat de scheidsrechters in het vervolg beter het schoeisel zouden gaan controleren van de spelers, zodat er geen gevaarlijke situaties konden ontstaan.

Een week na het voorval treffen we in de krant een ingezonden brief van de heer van Beek uit Amsterdam. Hij benadrukte het probleem en wees in prachtige bewoordingen de verslaggever op een foutieve omschrijving.  Afbeelding


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>