Drie Deventenaren tegen de “Magische Magyaren”

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In het archief van DVV Go-Ahead bevinden zich enkele knipsels en foto’s van een bijzondere voetbalwedstrijd die plaatsvond op 29 mei 1954. Go-Ahead maakte toen een achtdaagse reis naar Zwitserland en Luxemburg. De club had, na de oostelijke titel van 1948, enkele magere jaren achter de rug waarin degradatie een paar keer niet eens zo heel ver weg was geweest. De roodgelen waren dus iets van hun glans verloren, maar dat had een eervolle uitnodiging voor een buitenlandse trip kennelijk niet in de weg gestaan. En drie Go-Ahead-spelers zouden in Luxemburg zelfs tegen de absolute wereldtop in het strijdperk treden.

De tournee begon in Genève waar Go-Ahead op 27 mei (Hemelvaartdag) speelde tegen het plaatselijke Club Sportif International. Het werd een simpele overwinning: 1-6. Twee dagen later was er, na een flinke reis, in Luxemburg alweer een wedstrijd, en wel tegen een plaatselijk combinatieteam. Nu bleef het bij een gelijkspel (1-1), waarbij Go-Ahead aantrad zonder Tonny van Gelder, Wim Voortman en Adri Meulenbrug. Zij lieten het duel aan zich voorbijgaan, omdat ze waren uitverkoren om als gastspeler op te treden in een wedstrijd die aansluitend zou plaatsvinden. En dat was niet zomaar een wedstrijd; een tweede Luxemburgs combinatie-elftal nam het namelijk op tegen de op dat moment beste ploeg ter wereld, het nationale elftal van Hongarije.

De Hongaren bereidden zich voor op het WK dat enkele weken later in Zwitserland gehouden zou worden. De ploeg was regerend Olympisch kampioen en al vier jaar ongeslagen. In 1953 hadden de “Magische Magyaren”, zoals het team bekend stond, voor een heuse sensatie gezorgd. Ze hadden Engeland op Wembley met liefst 3-6 vernederd, de eerste thuisnederlaag van het Engelse nationale elftal in de dertig jaar dat er op Wembley werd gespeeld. De beoogde sportieve revanche van de Engelsen verliep zo mogelijk nog dramatischer. Op 23 mei 1954, minder dan een week voor de oefenwedstrijd in Luxemburg, werden ze door de Hongaren in Boedapest met liefst 7-1 onder de voet gelopen, tot op de dag van vandaag de grootste nederlaag van Engeland ooit. Hongarije was dus de gedoodverfde favoriet voor de wereldtitel. Heel voetbalminnend Europa kende de namen van Sándor Kocsis, Zoltán Czibor, Nándor Hidegkuti en natuurlijk Ferenc Puskás. En allemaal waren ze er in Luxemburg bij.

Op de ochtend van 29 mei was Go-Ahead eerst, samen met de Hongaren, ontvangen op het stadhuis van Luxemburg. Volgens het Deventer Dagblad, speciaal met twee man afgereisd, vroegen de Deventer spelers zelfs de handtekeningen van hun Hongaarse collega’s. Ook werden er driftig Go-Ahead-speldjes geruild tegen Hongaarse insignes, en een gezamenlijke bordesfoto mocht uiteraard niet ontbreken. De verslaggever merkte op dat de communistische Hongaren wel vrij terughoudend waren en door hun begeleiders streng in het oog werden gehouden.

De wedstrijd zelf in het Stade Municipal voltrok zich voor 12.000 toeschouwers, en de Hongaren maakten hun reputatie van wonderploeg volledig waar. “Alle passes werden op maat gegeven, zodat men zich nauwelijks een paar passen behoefde te verplaatsen”, aldus de Deventer-Dagblad-verslaggever die dat tiqui-taca-spel avant la lettre kennelijk niet echt gewend was. De Luxemburgers en hun drie Deventer collega’s kregen met 0-10 klop, waarbij het eerste doelpunt nota bene pas in de 41e minuut viel. Niettemin was de ruststand 0-3. Vedette Puskás scoorde in totaal driemaal.

Volgens het Go-Ahead-kamp en het Deventer Dagblad speelden Van Gelder en Voortman een goede wedstrijd, Meulenbrug kwam minder uit de verf. Maar een ervaring was het wel.“Bravo jongens! Voor jullie zal het voor je hele leven een gedenkwaardige wedstrijd blijven”, schreef Go-Ahead-voorzitter Harry Wagenvoort, die zelf de trip meemaakte, later in zijn verslag in de Go-Ahead Revue.

Tonny van Gelder (bovenste rij rechts), Wim Voortman (onder, tweede van links) en Adri Meulenbrug (onder, tweede van rechts) in het Luxemburgse combinatieteam, waarmee ze met 0-10 verloren van de “Magische Magyaren”.

Tonny van Gelder (bovenste rij rechts), Wim Voortman (onder, tweede van links) en Adri Meulenbrug (onder, tweede van rechts) in het Luxemburgse combinatieteam, waarmee ze met 0-10 verloren van de “Magische Magyaren”.Puskas

Ferenc Puskás (links) poseert met zijn drie Deventer opponenten Wim Voortman, Adri Meulenbrug en Tonny van Gelder.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>