Een brief aan de Go-Ahead speler

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Beste Go-Ahead speler,

Rij Deventer binnen en je ziet gelijk de kenmerkende skyline met de in het oog springende Lebuïnuskerk, de twee spitse torens van de Bergkerk en de prachtige Welle met haar sprookjesachtige huizen en nog gedeeltelijk in tact zijnde stadsmuur.

Het geheel geflankeerd door de IJssel, de levensader die zorgt voor het prachtige aanzicht van de rand van de stad en tevens de oorsprong van haar rijke historie.

Maak er een foto van, doe er een lijstje omheen en je hebt een kunstwerk die geen enkele kunstenaar met al zijn talenten en fantasieën zo mooi bij elkaar kan componeren.

Loop je het centrum in dan waan je jezelf in de Gouden Eeuw. De unieke centraal gelegen Brink omsloten met horeca in authentieke panden met de meest prachtige gevels, een Koninklijke fontein met gouden engeltjes en als pronkstuk de eeuwenoude Waag welke, als muren konden praten, voorlopig nog niet uitgepraat zouden zijn.

Bijna 100.000 mensen hebben het voorrecht om hier te mogen wonen. Deze gelukkigen en uitverkorenen mogen zich dagelijks in een waar historisch paradijs begeven.

Deze groep mensen spreekt men aan met Deventenaren.

Elke echte Deventenaar krijgt een niet te omschrijven gevoel van binnen wanneer hij de brug op rijdt en de indrukwekkende skyline van de stad ziet. Hij zal in gedachten knikken en denken. “dit is mijn stad, ik ben weer thuis”

Deventer beschikt over de voetbalclub die haar toebehoort. Rijk aan historie, en voetballend in een stadion waar de nostalgie van afdruipt. Een stadion waarvan gedeelten zich nog in dezelfde staat bevinden als bijna een eeuw geleden. Midden in een arbeiderswijk gelegen. Dit gegeven staat garant voor een geweldige sfeer tijdens wedstrijden, het stadion ademt voetbal door al haar poriën.

De mensen in het stadion spreekt men aan met Go-Ahead supporters.

Met recht een titel om trots op te zijn. Een Go-Ahead supporter word je niet. Dat ben je. Generaties lang. De echte Deventenaar voelt zich thuis aan de Welle, op de Brink maar vooral in het stadion de Adelaarshorst. Daar komen de rasechte Deventenaren tezamen. Mensen met dezelfde achtergronden, dezelfde roots, dezelfde trots, samen tussen de vier historische muren, waar de afgelopen 100 jaar zoveel geschiedenis is geschreven. Dat schept een band. Samen maakt sterk, eendracht maakt macht. Soort zoekt soort.

In het stadion komen geeft een gevoel van genegenheid. Hetzelfde gevoel als de brug overrijden, kijkend naar de skyline en in jezelf zeggen “ik ben weer thuis”.

Beste Go-Ahead speler,

Dit is jullie publiek, waarvoor jullie één keer per week jullie stinkende best moeten doen. Een gemiddelde trotse Deventenaar is een hard werkende arbeider die hetzelfde verlangt van haar spelers. Dergelijke spelers worden door het publiek in hun harten gesloten en hebben het voorrecht zich te mogen laten vertegenwoordigen door de mooiste club van Nederland. Een club met een historie waar maar weinig profclubs aan kunnen tippen. Een Go-Ahead speler moet trots zijn uit te mogen komen voor onze club en moet met volle overgave het publiek willen geven waar ze recht op hebben. Een Deventenaar is niet veeleisend. Maar passie, strijd en met heel het hart spelen voor de club is het enige wat een Deventenaar verlangt van een Go-Ahead speler.

Beste Go-Ahead speler,

Nu jullie dit gelezen hebben rest jullie allen maar één ding. Hijs je in de kleuren van juweel draag het met trots en speel met alles wat je in je hebt en maak jezelf onsterfelijk door onze club weer op het hoogste niveau te brengen.

Laat ons weer feest vieren op het mooiste plein van Nederland. Laat ons jullie toejuichen wanneer jullie op het bordes van de Waag staan. Laat ons dronken van geluk zwemmen in onze Koninklijke fontein.

Laat ons trots op jullie zijn.

Voeg een hoofdstuk toe aan de geschiedenis van Deventer, eentje met rood-gele letters. Dat verdient onze stad en verdienen vooral onze supporters.

Author:
Stichting Niet te Kraken

2 Reacties

  1. Berry
    15 mei 2013 at 20:56

    Geboren in Deventer. Het lot is dan bepaald. Het hart is niet enkel rood, daar lopen banen geel doorheen

  2. 1 december 2013 at 12:33

    […] 1: Een brief aan de Go Ahead spelers. Gepost op 11 april 2013. Inderdaad, ruim voordat de nacompetitie behaald werd en voordat er ook maar enige sprake was van een mogelijke promotie. Heeft deze open brief de spelers doen begrijpen waarvoor ze op het veld staan? Wij hebben geen enkel bewijs, maar wij hebben wij nog steeds de ijdele hoop dat deze brief in de kleedkamer gehangen heeft en dat daarna de koers na de eredivisie met succes is ingezet […]

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>