Eerste wedstrijd Ossenweerd

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Go-Ahead - Phenix.

In Mei 2020 is het precies 100 jaar geleden dat Go-Ahead verhuisde naar de huidige Vetkampstraat. Daarvoor speelden ze aan de overkant van de IJssel, aan de Ossenweerd. Eerst op de velden van UD, maar vanaf december 1908 kregen ze een eigen terrein, ten noorden van de spoorbrug.
Op 7 december van 1908 werd het nieuwe terrein geopend en werd er de eerste wedstrijd gespeeld tegen Phenix uit Enschede, beiden uitkomend in de 2e klasse van de N.V.B.

Go Ahead won deze wedstrijd met 2-1, maar na een protest van Phenix werd de uitslag later vastgesteld op 2-2.

Beide clubs poseerden voor de wedstrijd onder de spoorbrug en dit werd voor de eeuwigheid vastgelegd op de gevoelige plaat.  Tot ons genoegen is deze foto bewaard gebleven in het Deventer stadsarchief.

Onlangs hebben wij deze afbeelding bijgewerkt en ingekleurd, waardoor er een prachtige inkijk is ontstaan naar het voetbal van meer dan 110 jaar geleden en de beginjaren van onze roemrijke club. Zo zien we spelers met verschillende kleuren broeken, petjes op, riemen om de broeken, sokophouders en zelfs een enkeling met een hippe sjaal om. De begeleiders hebben zonder uitzondering een driedelig maatkostuum aan en een bolhoed op. Het is bijna niet voor te stellen dat slechts negen jaar later Go-Ahead haar eerste landstitel behaalde op ditzelfde terrein.

Wie je was is wat je bent.

Handmatig ingekleurde foto (2020, stichting Niet te Kraken)

Originele zwart-wit foto uit 1908 (Stadsarchief Deventer)


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>