Bizarre nederlaag in Groningen

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Op 27 maart 1994 speelde GA Eagles uit tegen FC Groningen. Het duel kende een meer dan tumultueus verloop: de Deventer ploeg eindigde het duel met acht man, met een veldspeler in de goal (Alfred Knippenberg) en zonder trainer. Toch bleef de nederlaag beperkt tot 3-1.

GA Eagles kende toch al een roerig seizoen, hoewel het op de ranglijst keurig in de middenmoot stond. Volgens het Deventer Dagblad van 19 maart dreigde de flamboyante voorzitter Gé Voortman met opstappen, omdat er sprake zou zijn van “intriges” en “tegenwerking” binnen zijn eigen bestuur. Zijn collega-bestuursleden zouden zich laten beïnvloeden door krachten van buiten de club, er zou binnen de organisatie sprake zijn van lekken naar de pers, en Voortman zelf zou op zijn beurt weer achter de rug van andere bestuursleden om met Feyenoord hebben gesproken over een vorm van samenwerking. Er was crisisberaad nodig om uit de impasse te komen. Op 26 maart, de dag voor de wedstrijd in Groningen, sprak het Deventer Dagblad in een venijnig commentaar zelfs van een “ordinaire dorpsrel”, en gebruikte termen als “slangenkuil”, “beerput”, “intriganten”, “klikspanen” en “rancuneuze lieden”.

Trainer Henk ten Cate had een conflict met zijn Nigeriaanse keeper Peter Rufai. Die was geblesseerd geweest, maar vertoefde al wel enkele weken in Afrika en Portugal voor een trainingsstage met zijn nationale elftal zonder iets van zich te laten horen. Ten Cate wilde hem terug in Deventer, waar hij zijn geld verdiende. Ook heerste er bij een aantal spelers onvrede, omdat ze ontevreden waren over hun nieuwe aanbieding.

FC Groningen kende zo mogelijk een nog roeriger seizoen en bevond zich in acuut degradatiegevaar. De ploeg had een week eerder thuis van hekkensluiter RKC verloren, trainer Theo Vonk was kort daarvoor al ontslagen en interim-trainer Wim Koevermans miste tegen GA Eagles een half basiselftal en begon met twee debutanten (Ebbinge en Sahetapy).

GA Eagles speelde in het Oosterpark een lamlendige eerste helft en kwam door een vroege goal van Clyde Wijnhard al snel achter. Het optreden van scheidsrechter Hans Reijgwart hielp ook al niet mee. Hij trok in de eerste helft vier gele kaarten (voor Jan Michels, Mark Schenning en Alfons Arts en Groninger Ernest Faber), volgens velen voor relatief onschuldige vergrijpen.

Meteen na rust scoorde wederom Wijnhard met wat geluk 2-0 en kreeg ook Jason van Blerk bij GA Eagles nog geel. Het geplaagde FC Groningen leek eindelijk weer eens punten te halen, zeker nadat Schenning enkele minuten later met een tweede gele kaart kon vertrekken. GA Eagles kreeg ondanks het ondertal echter nieuw elan, Paul Bosvelt scoorde de aansluitingstreffer, en de Groningers raakten de kluts helemaal kwijt. Dat werd vreemd genoeg nog erger toen ook Marthijn Pothoven, na een grove charge op Alex Pijper, rood kreeg. Aansluitend daarop werd GA Eagles-coach Henk ten Cate door Reijgwart vanwege het betreden van het veld en aanmerkingen op de leiding ook nog eens naar de tribune verwezen.

Zelfs met negen tegen elf wist GA Eagles FC Groningen terug te dringen. Donny Huysen en Marco Heering kregen al kansen op de gelijkmaker, maar negen minuten voor tijd leek invaller Alfred Knippenberg echt de 2-2 binnen te koppen. Wijnhard gebruikte echter zijn armen om de bal uit het doel te houden, maar Reijgwart weigerde zijn actie als strafschop te beoordelen.

Het leed was voor GA Eagles nog niet geleden. In de slotfase kreeg ook de debuterende doelman Patrick Wolbers nog (terecht) rood. Omdat er geen wisselmogelijkheden meer waren, nam Knippenberg de positie in het doel in en ging de wedstrijd verder met acht tegen elf. ‘De Knip’ verrichtte één stijlvolle redding (op een vrije trap van Berthil ter Avest) en kapte Wijnhard voor zijn eigen goal gedurfd uit, maar in blessuretijd had hij het nakijken toen Ronald Hamming namens Groningen uit een counter voor een leeg doel de beslissende 3-1 maakte.

Alfred Knippenberg

Knippenberg was bij GA Eagles al de vijfde doelverdediger van het seizoen, Wolbers was de vierde geweest. De ploeg was het seizoen begonnen met Frank Ensink en Jan Bos, Rufai kwam daar al snel, bijna vanuit het niets, bij. Ensink was in februari naar Dordrecht ’90 verkast, voor de wedstrijd in Groningen lieten nu zowel Rufai (met Nigeria in Tunesië voor de Afrika Cup) als Bos (lichte hersenschudding) verstek gaan, waardoor Wolbers moest debuteren.

Jeugdkeeper Jeroen Bisseling (17) zat in het Oosterpark op de bank, maar kon niet invallen omdat GA Eagles zijn beide wissels al gebruikt had. Wanneer Jan Bos niet tijdig hersteld zou zijn, zou Bisseling een week later tegen degradatiekandidaat RKC noodgedwongen de zesde doelman van het seizoen worden. Zover kwam het niet, doordat Bos weer hersteld was. Niettemin was GA Eagles wel zeer gehandicapt. Zowel Schenning als Wolbers waren vanwege hun rode kaarten één duel geschorst. Dat gold ook voor Michels en Van Blerk, voor wie hun gele kaart de vijfde van het seizoen was geweest. Pothoven had zelfs vier duels aan zijn broek gekregen. Coach Ten Cate was er met een boete van 300 gulden van afgekomen en mocht gewoon op de bank zitten. GA Eagles versloeg RKC met 2-0.

Peter Rufai maakte ondertussen furore in Afrika. Hij haalde met Nigeria de finale van de Afrika Cup die hij op 10 april (in een finale tegen Zambia) ook zou winnen. Hij keerde vervolgens met enige vertraging naar Deventer terug, wat weer een forse rel opleverde en er uiteindelijk toe zou leiden dat GA Eagles hem ontsloeg.

De ‘slag in het Oosterpark’ was de tweede keer in de geschiedenis van betaalde voetbal dat er, inclusief de trainer, in één wedstrijd vier rode kaarten voor één ploeg vielen. Voor het eerst was dat gebeurd op 25 september 1993 (dus slechts een half jaar eerder), toen Jaap Uilenberg bij FC Utrecht-Sparta drie Rotterdammers en coach Han Berger van het veld verwees.

Gron-GAE 94 3


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>