Gé Voortman overleden

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Vandaag werd bekend dat oud-voorzitter Gé Voortman een week eerder, op 28 juli, op 75-jarige leeftijd is overleden. Hoewel zijn overlijden ‘geruisloos’ is verlopen (de crematie heeft al in besloten kring plaatsgevonden) was Voortman bepaald geen grijze muis.

Gé Voortman was in de jaren tachtig en negentig eerst hoofdsponsor (met merken als FAM, Mors en Palm Beach) en vanaf 1991 ook voorzitter van Go Ahead Eagles. Hij bracht meteen reuring door te roepen dat Go Ahead Eagles snel terug moest naar de Eredivisie. Zijn eerste grote aankoop was Jeroen Boere. Het verhaal wil dat de spits bij Voortman in de auto een huis aanwees waar hij wel zou willen wonen, en dat Voortman dat vervolgens bijna ter plekke kocht.

Aan het eind van het seizoen promoveerde Go Ahead Eagles inderdaad na een tweeluik tegen FC Den Haag naar de Eredivisie, waar de club vier seizoenen zou bivakkeren. Het was een, zeker achteraf, historische periode met de trainers Jan Versleijen en Henk ten Cate en spelers als Paul Bosvelt, Marco Heering,Dennis Hulshoff, Alfred Knippenberg, Jan Michels en anderen, van wie er een aantal juist nu weer een actieve rol spelen bij de club.

Voortman was dus daadkrachtig, maar dacht ook wel eens te groot. Zo lanceerde hij ooit een spectaculair plan om samen met AC Milan-voorzitter Silvio Berlusconi een internationale voetbalschool te beginnen. Daarmee zou Go Ahead Eagles een soort satellietclub worden van de Milanezen, waar in die periode Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard triomfen vierden. Van het plan werd weinig meer vernomen.

Voortman stapt in 1994 na een forse bestuurscrisis op. Go Ahead Eagles bleef wel op afstand zijn club, zelfs vanuit Curaçao waar hij een periode woonde. In 2016 ontdekte hij daar nog Isaï Marselia, die vervolgens naar de Voetbalopleiding van Go Ahead Eagles kwam en afgelopen seizoen in het beloftenelftal speelde.

Dat de supporters voor het nieuwe seizoen de retroshirts uit de voorzittersperiode van Gé Voortman hebben gekozen is voor een belangrijk deel te danken aan de ‘cultstatus’ die die periode nu heeft. Met terugwerkende kracht is het ook een mooi eerbetoon aan een markante voorzitter.

Dierbare foto: Voortman, Boere en Nieuwdorp.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>