Geluk zit soms in kleine dingen

Categorieën:Blogs, jaren 70
EJO / St. Niet te Kraken

Soms is er niet veel nodig om je even intens gelukkig te voelen. In dit geval kwam het door een plastic dingetje van 6 cm hoog. Een poppetje van een Go-Ahead voetballer, welteverstaan.

Toen ik onlangs dit poppetje zag op een veilingsite waande ik mij plotsklaps weer een jongetje van 8. Thuis hadden we een hele verzameling van deze poppetjes van veelal voetbalclubs waar ik destijds nog nooit van gehoord had, zoals DOS, Longa, DWS of NOAD. Mijn vader legde mij dan altijd uit waar de afkortingen voor stonden. Tot op de dag van vandaag weet ik ze hierdoor nog allemaal uit mijn hoofd.

Coca Cola voetbalpoppetje 1954.

In de wintermaanden, wanneer buitenspelen geen optie was, lag ik als klein jongetje middagen lang met vriendjes op de heuga-tapijttegels in de gang met een glazen knikker te ‘voetballen’. We probeerden de knikker dan, door er met het poppetje tegenaan te duwen, in een geïmproviseerde goal te ‘schieten’. Dit onder luid commentaar van beide spelers. Wat begon als een simpel spelletje groeide in de loop der maanden uit naar een uitgebreid schouwspel. Er kwamen reclameborden, een scorebord, van lego maakten wij tribunes, de spelers werden vooraf omgeroepen en er werd commentaar gegeven in de stijl van Theo Koomen. Fifa versie 1975, zeg maar.

Een terugkerend probleem was wie het Go-Ahead poppetje mocht opstellen. Mijn vriendjes kon ik er meestal wel van overtuigen dat ik, als thuisspeler, eerste keuze had. Bij mijn 4 jaar oudere broer ging dat echter niet op. Dan gold het recht van de sterkste en kreeg ik als troost het Feyenoord poppetje.

Ik beleefde het weer helemaal opnieuw. Ik rook de warme chocolademelk, proefde de dropveters, voelde het tapijt weer prikken door mijn corduroy-broek en hoorde mijzelf weer boos worden op de kat die uit nieuwsgierigheid dwars door het speelveld liep en de knikker probeerde te pakken.

Vandaag ging de deurbel en werd er een pakketje bezorgd. Ik wist wat erin zat. Lichtelijk opgewonden scheurde ik het pakketje open en zag een, zorgvuldig in krantenpapier gewikkeld, poppetje liggen in de traditionele clubkleuren. Rood shirt met gele baan, witte broek, zwarte kousen met roodgele bies met daaronder in prachtige blokletters: “GO AHEAD”.

Een stukje geluk van zes centimeter hoog.

Author:
E. Overmeen, bestuurslid Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. hans hofkamp
    hans hofkampBeantwoorden
    10 november 2017 at 15:46

    Ik heb er ook nog 1. Al 50 jaar in ons bezit ongeveer. Gevonden toen mijn moeder vorig jaar overleed met nog veel meer oude voorwerpen van Go-Ahead.

Geef een reactie

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naam*
Email*
Url