Gerrit Hulsman. De eerste Oranjespeler van Go-Ahead en Feyenoord.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Eerste international van Feyenoord was een Deventenaar.

Gerrit Hulsman (bijnaam de Neuze), geboren te Deventer in 1900, was de eerste Go-Ahead speler die landelijk bekendheid verwierf vanwege zijn voetbalkwaliteiten. Al op jonge leeftijd debuteerde hij in 1918 in het eerste van Go-Ahead. Het bleek het begin te zijn van een glansrijke carrière.

Go-Ahead was in deze periode oppermachtig in het Oosten en won de titel van het Oosten onafgebroken tussen 1915 en 1923. De winnaar van deze competitie deed daarna mee om het kampioenschap van Nederland. Vanaf 1918 had Hulsman hierin een belangrijk aandeel als “spil” van het team (verdedigende middenvelder). Hulsman stond bekent om zijn fraaie techniek en spelinzicht maar kreeg ook wel eens kritiek vanwege zijn soms wat traag ogende spel.

Begin jaren ’20 waren er uiteraard geen televisie- en radioverslagen van de wedstrijden. Doordat Go-Ahead  in deze jaren meedeed in de strijd om de nationale titel en Hulsman ook met grote regelmaat werd geselecteerd voor het Oostelijk Elftal, werden de kwaliteiten van hem toch ontdekt. Zo werd Hulsman in 1921 als eerste Go-Ahead speler geselecteerd voor het Nederlands Elftal voor de uitwedstrijd tegen Denemarken. Hulsman speelde deze wedstrijd in de basis en na de wedstrijd was er volop lof voor zijn spel.

Vanaf hier ging het hard met de carrière van Hulsman. In deze tijd was er nog sprake van een amateurcompetitie. Spelers mochten hierdoor absoluut niets verdienen met het voetbal anders volgde direct uitsluiting. Een regel die destijds wel werd toegepast, maar moeilijk te controleren viel. Nu Hulsman naam en faam had gemaakt in het voetbalwereldje viel direct op dat hij op uitnodiging van andere teams regelmatig als gastspeler actief was bij buitenlandse trips of oefenwedstrijden. Zo ging hij samen met collega Roetert mee met NAC naar Oostenrijk om deel te nemen aan een internationaal toernooi.  Voor aanvang van de competitie in 1921 en vlak na zijn debuut in Oranje gonsden er geruchten over een mogelijk vertrek naar een andere club. NAC, Sparta en Feyenoord zouden Hulsman graag willen inlijven. Hulsman speelde het spelletje slim. Hij meldde dat hij in Rotterdam nieuw werk had gevonden en om te kunnen blijven voetballen lid zou worden van Feyenoord. De officials van de Bond vertrouwden het zaakje niet en startten en onderzoek, zonder resultaat. Zo debuteerde Hulsman in oktober 1921 voor Feyenoord tegen Ajax. Het jaar erop werd hij wederom (maar ditmaal dus als speler van Feyenoord) geselecteerd voor Oranje. Hierdoor werd Deventenaar Hulsman ook de eerste international van Feyenoord.

Ondertussen kon Hulsman niet aarden in het Westen. Het verschil in levensstijl en –omgeving viel hem zwaar. Hij avontuur werd niet wat hij er van gehoopt had. Met heimwee klopte hij weer aan bij zijn oude club die hem met open armen ontvingen.

Nog geen jaar later speelde Hulsman weer voor Go-Ahead en werd gelijk dat jaar, in 1922, landskampioen met Go-Ahead en speelde nog twee interlands.

In Rotterdam wordt Deventenaar Gerrit Hulsman tot op de dag van vandaag geëerd, middels een vermelding in de spelerstunnel en een eervolle plek en vermelding in het clubmuseum.

Hulsman (zie kruisje) als Feijenoorder.


Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. Gerbie
    13 juli 2013 at 12:36

    En halverwege 1927 werd hij de eerste betaalde trainer van mijn club: G.F.C.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>