Geschiedenis herhaalt zich

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Na de prachtige wedstrijd en de fantastische sfeer van gisteravond staan de poorten naar het voetbalwalhalla open. Daar wachten ons wekelijks aansprekende tegenstanders, volle tribunes, landelijke publiciteit en samenvattingen bij Studio Sport (bord op schoot). Generaties lang was dit heel normaal, maar de jongere generatie is dit niet gewend. Het is vreemd om je te realiseren dat supporters jonger dan 25 jaar Go-Ahead nog nooit bewust als Eredivisieclub hebben meegemaakt. Deze promotie komt dus als geroepen en aan alles proef je dat iedereen er aan toe is. De club (en de stad) krijgt waar hij recht op heeft.

Go-Ahead ging de laatste 50 jaar door verschillende fasen. Van promotie naar het hoogste niveau (precies 50 jaar geleden) tot een subtopper in de eredivisie. Van Europees voetbal tot een bekerfinale en van degradatie tot wederom promotie in 1992 en weer degradatie in 1996. Nu lijken we dan eindelijk weer een nieuwe fase in te gaan en wie weet waar dit toe kan leiden.

Toen ik zo oud was als mijn zoon was ik een fanatiek Panini voetbalplaatjes verzamelaar (stiekem eigenlijk nog steeds) en ik kan mij nog sterk voor de geest halen dat ik het vreselijk vond om deze stickers te sparen zonder dat er Go-Ahead spelers in stonden, wat van 1988 t/m 1992 het geval was. Na de promotie was ik dus vooral blij dat ‘WE’ er weer in stonden.

Toen we gisteravond het stadion uitliepen, direct na de wedstrijd, was ook mijn zoon oprecht blij dat Go-Ahead Eagles met 3-0 had gewonnen en de eredivisie lonkt. Niet zozeer vanwege de samenvattingen bij Studio Sport (saai) of voetbalplaatjes (ouderwets). Nee, Go-Ahead komt nu in FIFA 14! “Dan kan ik met Go-Ahead Ajax een Jantje geven.” Wat het betekent weet ik nog steeds niet maar ik zag in zijn ogen dat hij dit precies zo beleefde als ik in 1992.  Voor mij was dit het hoogtepunt van de avond.Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>