Go-Ahead. Beste jeugd van Nederland.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Na de invoering van het alom geprezen voetbalinternaat aan de Brinkgreverweg, in 1962, duurde het enkele jaren voordat er succes kwam. Maar na een paar jaar zaaien kon er daarna volop geoogst worden. De jeugdteams van Go-Ahead behaalde ongekende successen en troefden met grote regelmaat grootmachten als Ajax en Feyenoord af.

In 1968, 1969, 1970 en 1974 werd Go-Ahead kampioen van District Oost Nederland en in 1969 en 1970 werd zelfs twee maal achter elkaar het kampioenschap van Nederland behaald nadat eerder in 1967 na drie beslissingswedstrijden in de finale nog jammerlijk werd verloren van Feijenoord. Tijdens thuiswedstrijden van Jong Go-Ahead was het geen uitzondering dat er meer dan 10.000 ! bezoekers op de tribune zaten.

Ook was Go-Ahead in deze periode hofleverancier van Jong Oranje met spelers als Dick Schneider, Bert van Marwijk, André van der Ley, Pleun Strik, Koos Knoef, Oeki Hoekema, Nico Rijnders en Wietse Veenstra.

Leuk om te weten is dat twee jeugdspelers onderdeel uitmaakten van deze succesvolle generatie die eigenlijk pas na hun actieve carrière meer landelijke en regionale bekendheid verkregen. Ik bedoel de presentator en voormalig hoofdredacteur van VI, Johan Derksen, en onze eigen teammanager en destijds linksbuiten. Adrie Steenbergen.

Het contrast met tegenwoordig is groot. Talent is er nog genoeg in Deventer en omstreken, daar kan het niet aan liggen. Alleen worden alle potentiële toekomstige Go-Ahead spelers nu buiten de Deventer grenzen verplaatst in wit-rode busjes met een steigerend paard erop.

De samenwerking met rivaal FC Twente is onlangs opgezegd, twee clubiconen (John Oude Wesselink en Henk ten Cate) hebben de handen ineen geslagen en willen oude tijden doen herleven door weer een eigen jeugdopleiding te beginnen. Ten Cate’s woorden waren bij de presentatie van de plannen letterlijk: “wij krijgen weer de beste jeugdopleiding van Nederland”. Daarna werd het stil. Stilte voor de storm hopen we dan maar.

Hieronder een kort verslag van de eerste beslissingswedstrijd tegen Feyenoord in 1967. Einduitslag 2-0. Toeschouwers 10.000 Doelpuntenmakers. A. Steenbergen (2x)


1967 - Adrie

Vaantje 2e prijs 1967

Author:
Stichting Niet te Kraken

3 Reacties

 1. Sander
  SanderBeantwoorden
  5 juli 2013 at 17:51

  Ben het helemaal met je eens man. Bij Go Ahead hoort een eigen jeugd!

 2. Henk
  8 juli 2013 at 08:22

  Puur sentiment..je snapt zo te zien weinig van hoe het werkt binnen een betaald voetbalclub. Weet je wel hoeveel ‘talenten’ er uit Deventer in de jeugdopleiding van FC Twente in Twello lopen? Totaal kansloos verhaal om weer eigen jeugd op te starten..volgend mij afgelopen seizoen gepromoveerd dankzij alle FC Twente huurlingen en trainer!

 3. Kevin
  8 juli 2013 at 08:45

  haha Henk schei toch uit… Onze trainer ( Ten Hag ) is geen Twente trainer hoor, dat heeft niets met jullie te maken. Kwam toch echt van PSV af, zaten jullie dus niet tussen! Leuk dat ie ooit bij jullie heeft gewerkt… Promes en Marsman, ja die hebben bijgedragen aan de promotie! Jullie zien je zelf als de beste van Overijssel. Dream on… Bij Eagles hoort een eigen jeugd, kunnen die mooie busjes van jullie ook weer weg uit Deventer

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>