Go Ahead Eagles in Indonesië – 17 mei (deel 5)

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Het verblijf op Sumatra is van korte duur. Go Ahead Eagles pakt de koffers weer in en vliegt terug naar Java, waar nog twee wedstrijden moeten worden gespeeld. De eerste halteplaats is Bandung, waar Grand Hotel Preanger de uitvalsbasis is. De natuurliefhebbers binnen de selectie kunnen hun hart ophalen tijdens een rit door het West-Javaanse landschap, langs onder meer de theeplantages bij Puncak en de Tangkuban Perahu (vertaald uit de lokale Soendanese taal ‘Omgekeerde Prauw’), een nog actieve vulkaan ten noorden van Bandung.

De wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen Persib Bandung wordt groots aangekondigd. Scène uit de film Go Ahead Eagles in Indonesië.

Op 17 mei, ’s middags om 15.30 uur, moet Go Ahead Eagles aan de bak. Tegenstander is het lokale Persib Bandung. Er zijn 30.000 toeschouwers in stadion Siliwangi, al houdt de Indonesische krant Kompas het op 24.000. De wedstrijd levert een regelmatige overwinning van 0-4 op, in een wedstrijd die eigenlijk een ongelijke strijd is. Persib, dat zich voorbereidt op de ‘Surya Cup’, moet zich volgens Kompas hoofdzakelijk beperken tot tegenhouden van een “invasie” van Deventer zijde. Go Ahead Eagles is in elke linie beter en speelt bovendien een soort ‘vechtvoetbal’ voor het doel, waar de kleinere spelers van Persib niet tegen zijn opgewassen. In aanvallend opzicht kan alleen linksbuiten Teten het Go Ahead Eagles nog enigszins moeilijk maken. Nico van Zoghel hoeft weinig in actie te komen, maar wat hij doet, doet hij goed.

In de elfde minuut straft Stef Walbeek een verdedigingsfout van Persib af en brengt de gasten op voorsprong. Na precies een half uur bepaalt Bert Strijdveen met een kopbal de ruststand op 0-2. Na rust verdubbelt Go Ahead Eagles de score via Jan Groeneweg (hard schot in de rechterbovenhoek) en Wim Woudsma. Kompas schrijft het vierde doelpunt trouwens toe aan middenvelder Harry Roseboom.

Opstelling Go Ahead Eagles: Nico van Zoghel; Harry Oosterwijk (Dwight Lodeweges), Martin Koopman (Jacques van der Pas), John Oude Wesselink, Louis van Nuissenburg (Henk Seubers); Wim Woudsma, Stef Walbeek (Harry Roseboom), Teun Kist; Bert Strijdveen, Jan Groeneweg, Jo Körver

Persib Bandung, opgericht in 1933, is tegenwoordig een van de grootste en meest succesvolle clubs in Indonesië, met zeven landstitels (1937, 1961, 1986, 1989, 1993, 1994 en recent in 2014). Persib heeft een grote supportersschare door het hele land, met alleen al naar schatting in de eigen provincie West-Java ongeveer 7 miljoen (!) supporters. Die worden ‘Bobotoh’ genoemd, wat komt uit de lokale Soendanese taal en iets betekent als ‘mensen die voor passie zorgen voor anderen’. Een van de bestuursleden van Persib is Erick Thohir, die ook voorzitter is van Inter Milan.

In 2008 is Persib verhuisd van het Siliwangi-stadion, waar Go Ahead Eagles de oefenwedstrijd speelde, naar stadion Si Jalak Harupat. In 2015 werd het nieuwe stadion Gelora Bandung Lautan Api (‘Zee van Vuur’) geopend. Sinds dat moment speelt Persib al zijn thuiswedstrijden in dit stadion met een capaciteit van 38.000 zitplaatsen.

(Met dank aan Ali Buschen en Edwin Klok – Wordt vervolgd.)

Film

Van deze trip van Go Ahead Eagles naar Indonesië is dit jaar een film opgedoken. Na afloop van deze serie zal Niet te Kraken deze film presenteren.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>