Go Ahead Eagles in Indonesië – 7 mei (deel 1)

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Vandaag is het precies veertig jaar geleden dat Go Ahead Eagles naar Indonesië vertrok voor een reis van twee weken. Het is de afsluiting van een ronduit memorabel seizoen. Immers, precies een week eerder, op 30 april, heeft Go Ahead Eagles op het nippertje het vege lijf gered. In de historische wedstrijd tegen FC Amsterdam (2-0) is degradatie ternauwernood afgewend.

De voorgeschiedenis

In 1976 komt Wiel Coerver als trainer-coach naar Go Ahead Eagles, als opvolger van de ontslagen Leo Beenhakker. De oud-trainer van onder meer NEC en Feyenoord heeft voor zijn komst naar Deventer met veel plezier als bondscoach in Indonesië gewerkt. Hij treft daar een voetbalgekke bevolking aan, maar stuit ook op een schreeuwend gebrek aan kennis. Zelf leidt hij daarom, naast zijn werk als bondscoach, ook lokale trainers op.

Mede vanwege deze connectie speelt Go Ahead Eagles op 9 augustus 1976 een oefenwedstrijd in de eigen Adelaarshorst tegen het nationale elftal van Indonesië, dat een tournee door Europa maakt. Go Ahead Eagles wint vrij gemakkelijk met 4-0. De doelpunten komen op naam van Stef Walbeek, Jo Körver en Terry Hendriks (2x).

De banden met Indonesië worden aangehouden. Enkele maanden later al, in oktober, reist manager Peter Stephan voor twee weken naar het Aziatische land. Op uitnodiging van de Indonesische voetbalbond (PSSI) geeft hij adviezen over onder meer jeugdbegeleiding en -ontwikkeling, management en organisatie. Hij ziet met eigen ogen dat voetbal in Indonesië als een soort religie wordt beleefd, maar dat een fatsoenlijke infrastructuur en organisatie ontbreken.

Stephan belooft de Indonesische bond te blijven adviseren. Trainer Coerver zal in de winterstop opnieuw een trainerscursus leiden. Bovendien zal Go Ahead Eagles aan het einde van het seizoen, in mei 1977, naar Indonesië vertrekken. De club zal daar twaalf wedstrijden spelen en maar liefst een maand in het land blijven. Het leidt zelfs tot enige bezorgdheid bij enkele spelersvrouwen, omdat ze manlief dan wel erg lang zullen moeten missen.

De trip gaat echter niet door. De Indonesiërs komen, hoofdzakelijk vanwege een crisis binnen het bondsbestuur, de financiële afspraken niet na. Go Ahead Eagles besluit daarom de reis af te blazen en dreigt bovendien met een schadeclaim. Na enig geharrewar komen de partijen echter overeen dat Go Ahead Eagles een jaar later, in mei 1978, alsnog naar Indonesië zal komen, nu voor een periode van twee weken. Deze keer verloopt alles wel volgens plan. Op 7 mei, een week na de degradatiethriller tegen FC Amsterdam, reist de ploeg af.

Manager Bob Maaskant en tweede keeper Arjan Kluitenberg in het vliegtuig naar Indonesië. Foto: collectie Louis van Nuissenburg

(Wordt vervolgd)

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>