Go Ahead Eagles – N.E.C.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie) vindt zijn oorsprong in de voetbalclub Eendracht, die in 1900 werd opgericht door een aantal jonge arbeiders. De naam N.E.C kwam in 1910 tot stand nadat Eendracht fuseerde met de 2e voetbalvereniging in Nijmegen die simpelweg ‘Nijmegen’ heette.

Wie de geschiedenis van Go Ahead een beetje kent zal veel overeenkomsten ontdekken tussen beide clubs. Zo’n beetje in dezelfde tijd opgericht, voor en door arbeiders. Maar waar Go Ahead al vrij snel grote successen behaalde in de regio, en niet veel later ook landelijk, promoveerde N.E.C. pas in 1936 voor het eerst naar het hoogste niveau. N.E.C. kreeg in die jaren de bijnaam Nooit Eerste Classer, omdat ze het maar niet voor elkaar kregen om te promoveren. Go Ahead had toen al 4 landstitels en 15 oostelijke titels op haar naam staan.

Net voor de 2e wereldoorlog stoomde N.E.C. voor het eerst door naar de landelijke top en behaalde in 1939 het Oostelijke kampioenschap om daarna 3e te worden in de landelijke kampioenswedstrijden. Het succes werd daarna ongelukkig onderbroken door het uitbreken van de oorlog. Direct na de bevrijding pakte N.E.C. de draad gelijk weer op en werden ze in 1946 en 1947 weer kampioen van het Oosten. Een jaar later werd Go Ahead (voor de laatste keer) kampioen van het Oosten.

Afbeelding

Eindstand 1e klasse Oost, 1939. Direct daaronder ziet u de stand in de 3e klasse met daarin nog enkele actieve Deventer verenigingen.

De jaren daarna zakte zowel Go Ahead als N.E.C. ver terug om pas in de jaren ’60 weer op het hoogste niveau terug te komen. Kortom, dit weekend wacht ons een bijzonder treffen tussen twee bondgenoten. Twee voetbalverenigingen met veel overeenkomsten, clubs met hetzelfde D.N.A. die ditmaal een gevecht aangaan in de onderste regionen van de eredivisie. Een match waarin mooi voetbal ondergeschikt is. Strijd, inzet en passie zullen het verschil moeten gaan maken.

Dat laatste kunnen we normaal gesproken gerust overlaten aan deze twee echte arbeidersclubs.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>