Go-Ahead een volksclub? Hockey aan de Vetkampstraat

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Go-Ahead heeft bij uitstek de naam een volksclub te zijn. Het was zelfs – in 1917 – de eerste arbeidersclub die landskampioen werd. Voetbal was, zoals eigenlijk elke tak van sport, eind negentiende eeuw als een tijdverdrijf voor de gegoede burgerij naar Nederland gekomen, maar drong in de eerste decennia van de twintigste eeuw snel door in kringen van de arbeider en de ‘gewone man’. Go-Ahead was daarvan een duidelijke exponent. Toch vormde ook het terrein van Go-Ahead enkele keren het decor voor een – als elitair te betitelen – hockeywedstrijd. Op 5 maart 1932 was er zelfs sprake van een internationaal duel: Nederland B tegen West-Duitsland.

Helemaal vreemd was dat overigens ook weer niet, want Deventer heeft een roemrucht hockeyverleden. De huidige Deventer Hockey Vereniging (DHV) werd opgericht in 1913 en is daarmee een van de oudste hockeyclubs van ons land. Eind jaren ’20 werd DHV meerdere malen oostelijk kampioen. In 1929 werden er ook een dames- en een jeugdafdeling gevormd, die in de loop der jaren de nodige kampioenschappen en andere successen wisten te behalen.

Van de genoemde hockey-‘interland’ bestaan enkele foto’s. Op een daarvan moet de Nederlandse keeper De Jong naar de grond bij een Duitse aanval. Opmerkelijker is echter het decor: de foto toont in volle glorie de eerste houten tribune van Go-Ahead. Deze tribune is de voorloper van de stenen tribune die in 1934 werd geopend en nog steeds de kern van de huidige hoofdtribune vormt.

5 maart 1932. Internationaal hockeyduel in het GO-Ahead stadion: Nederland B tegen West-Duitsland

De foto’s van deze wedstrijd komen uit een album dat afkomstig is van Frits Drijver, een van de oprichters en directeuren van de bekende blikfabriek Thomassen & Drijver (T&D). Drijver was ook zeer actief in de sportwereld. Hij maakte vanaf 1917 deel uit van het bestuur van DHV, en was van 1923 tot 1946 zelfs voorzitter. Ook was hij jarenlang aanvoerder van het eerste elftal en kwam hij zelf uit voor het Nederlandse B-elftal.

Het Deventer Dagblad van maandag 7 maart 1932 wijdde een verslagje aan de wedstrijd die voor ongeveer 1500 toeschouwers in 0-0 eindigde. De krant belichtte die uitslag van de positieve kant en sprak van een wedstrijd “waarin de verdedigingen verre uitstaken boven de aanvalslinies”.

Toeschouwers die na afloop bleven zitten zagen trouwens nog wel doelpunten. Na de hoofdwedstrijd volgde namelijk nog een veteranenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland. Hier trokken de Duitsers met 2-1 aan het langste eind.


Met dank aan Jan Willem Blom (archivaris DHV)

HST, Stichting Niet te Kraken, 2014

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>