Go-Ahead op de Olympische Spelen

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Precies 100 jaar geleden werden de Olympische Spelen, die gehouden zouden worden in Berlijn, vanwege de voortdurende Eerste Wereldoorlog vroegtijdig afgelast. Het Nederlands Olympisch Comité (NOC) schreef om die reden de Nationale Olympische Spelen uit, die aan Amsterdam werden toegekend en alleen toegankelijk waren voor Nederlandse Sporters. Er werd flink uitgepakt en in totaal waren er 48 zilveren bekers, 79 verguld zilveren medailles, 60 zilveren medailles, 58 bronzen medailles en 206 diploma’s te verdelen.

Het sterk in populariteit groeiende voetbal mocht uiteraard niet ontbreken. Er werd besloten dat de vier districtskampioenen van dat moment (Willem II, Be Quick, Sparta en Go-Ahead) mochten deelnemen. In het 'Nederlandsch Sportpark in Amsterdam (destijds thuisbasis van Blauw-Wit) werd gestreden om de Olympische titel.

Loting wees uit dat Go-Ahead zijn eerste wedstrijd moest spelen tegen Sparta. Deze wedstrijd werd jammerlijk verloren met 0-2. Sparta kwam hiermee in de finale tegen Willem II, die in de eerste ronde met 4-0 gewonnen had van Be Quick. Sparta won de finale overtuigend met 4-0 en werd hiermee Nationaal Olympisch Kampioen. Go-Ahead won met deze zelfde cijfers van Be Quick in de strijd om de derde plaats.

Go-Ahead won dus precies 100 jaar geleden, in 1916, een unieke Olympische medaille tijdens de Nationale Olympische Spelen. Bijzonder om te vermelden is dat Go-Ahead een zilveren medaille won voor het behalen van de derde plaats. Sparta won als winnaar een Olympische beker, Willem II als tweede een verguld-zilveren medaille en Be Quick als vierde een bronzen medaille.

ok1916

 Elftalfoto van Go-Ahead genomen in het Nederlandsche Sportpark te Amsterdam tijdens de Nationale Olympische Spelen, gehouden in 1916.

finale

Wedstrijdbeeld van de finale tussen Sparta en Willem II.

dts_1671047_mpeg21_0011_image

 Wedstrijdbeeld van de strijd om de derde plek tussen Go-Ahead en Be Quick.

olympische spelen

 Advertentie in de krant voor de Nationale Oylmpische Spelen van 1916.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>