Go-Ahead wint atletiekwedstrijd

St. Niet te Kraken

Op 31 juli 1927 organiseerde atletiekvereniging Daventria atletiekwedstrijden waaraan alle Deventer verenigingen mochten deelnemen. Een soort open clubkampioenschappen, waarbij de atleten van Daventria de overige verenigingen kennis konden laten maken met de atletieksport. Een mooie aangelegenheid voor Daventria om sportend Deventer hun atletiekkunsten te tonen. Vanwege de grote publieke belangstelling werden de wedstrijden georganiseerd in het Go-Ahead stadion.

Go-Ahead had sinds kort een atletiektrainer, de heer G. Hinnen, aangesteld en nam deze wedstrijden mede hierdoor uiterst serieus. Iets wat terug te lezen valt in de einduitslagen en menig Daventria-atleet versteld moeten hebben doen staan.

Als wij de uitslagen er namelijk op naslaan, valt het op dat Go-Ahead bijna alle onderdelen winnend wist af te sluiten. Zo won aanvoerder, Jan Halle, de 100 meter sprint in 11,4 seconden, de 400 meter werd gewonnen in 57,1 seconden door de Go-Ahead-speler Udink en de 1500 meter werd gewonnen in 4:40,8. door Go-Ahead-speler v.d. Laar. Zelfs specifieke technische onderdelen zoals het speerwerpen werden gewonnen door een Go-Ahead-speler. Rechtsbuiten-speler Jan Stenvert gooide de speer 35,28 meter ver en bleef daarmee een Daventria-atleet ruim een meter voor.

Minder verassend was het dat Jan Halle de 100 meter dribbelen, met bal won. Maar ook de estafette onderdelen (Olympische estafette en 4×100) werden een prooi voor Go-Ahead.

Tevens bijzonder om te vermelden is dat het grote Go-Ahead-talent, Pietje Remeijer, bij de junioren zowel de 100 meter, het verspringen als het hoogspringen won. Enkele maanden later zou Remeijer tragisch aan zijn einde komen door een bedrijfsongeval. (zie hier)

Go-Ahead won uiteindelijk verrassend, maar zeer overtuigend, de ploegenwedstrijd en toonde daarmee aan dat de spelers niet alleen over voetbalkwaliteiten beschikten maar ook over een uitstekend atletisch vermogen. De organiserende atletiekvereniging Daventria werd uiteindelijk op gepaste afstand tweede. Go-Ahead kwam hierdoor in het bezit van een wisselbeker.

In 1928 werd deze wedstrijd nogmaals georganiseerd. Voor zover wij hebben kunnen nagaan zijn deze wedstrijden de jaren daarna niet meer georganiseerd.

Schermafbeelding 2015-02-14 om 14.18.51

Van Beek Go-Ahead jaren 20

Het deelnemende Go-Ahead team toont trots haar behaalde prijzen.


programmaatlethiek

Origineel programmaboekje van de plaatselijke Athletiek-Wedstrijden van 1927


Schermafbeelding 2015-02-14 om 14.35.37

Uit het Deventer Dagblad van 1 augustus 1927


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>