Go-Ahead wint de Fair Play Cup

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Hoewel Eredivisievoetbal volgend seizoen nog niet zeker is, lijkt GA Eagles wel ‘Europa in te gaan’. Wanneer de UEFA de benodigde licentie verstrekt, komt het in juli uit in de voorronde van de Europa League. Met dank aan het Fair Play-klassement. GA Eagles eindigde daarin als tweede achter FC Twente, maar de Tukkers laten het avontuur aan zich voorbij gaan. Twee keer eerder ging de Fair Play Cup wel echt naar Deventer.

 De Fair Play Cup voor de sportiefste ploeg in het betaalde voetbal werd in het seizoen 1961-1962 voor het eerst toegekend. De bijbehorende beker was beschikbaar gesteld door Sloan’s Liniment (een van oorsprong Amerikaanse fabrikant van sportbalsem, een middel tegen o.a. spier- en gewrichtspijn) en het blad Sport en Sportwereld. De primeur van de prijs was voor Limburgia.

 Een jaar later kwam de beker naar Deventer. Het seizoen 1962-1963 was voor Go-Ahead qua resultaat uiterst succesvol: de ploeg promoveerde voor het eerst naar de Eredivisie. En dat succes werd dus kennelijk ook nog eens met positief en sportief voetbal behaald. De roodgelen sloten de competitie af zonder strafpunten, al moest die status wel gedeeld worden met Fortuna ’54, ZFC, KFC en Veendam. Om toch een winnaar aan te kunnen wijzen werden de strafregisters van het reserve- en het jeugdelftal in hun competities als extra criterium meegewogen. Daardoor belandde de beker bij Go-Ahead, omdat ook die beide teams– in tegenstelling tot die van de concurrentie – geen enkel strafpunt op hun conto bijgeschreven hadden gekregen.

 De uitreiking vond op dinsdag 16 juli 1963 plaats in Den Haag, waar Go-Ahead mocht verschijnen op het bondsbureau van de KNVB aan de Verlengde Tolweg. Aanvoerder Anton Goedhart kreeg de wisseltrofee uit handen van de vice-voorzitter van de KNVB (en tevens voorzitter van de sectie Betaald Voetbal), Jos Coler. Die liet weten niet verbaasd te zijn dat juist Go-Ahead beslag op de beker had gelegd. Als oud-keeper van Sparta zei hij goede herinneringen aan Go-Ahead te hebben. Bovendien had manager Wim Beltman jarenlang deel uitgemaakt van het Nederlandse scheidsrechterskorps, en die zou daarom wel ingezet hebben op sportief spel. Dat deze attitude dan ook nog resulteerde in promotie naar de Eredivisie maakte het voor de bond allemaal nog eens extra mooi. Beltman en Goedhart konden dit in hun dankwoord alleen maar beamen. Naast de wisselbeker was er voor Go-Ahead ook nog een blijvend aandenken van de bond. Beltman kreeg voor de club een fraai wandbord overhandigd, terwijl de spelers ieder een zilveren theelepeltje in ontvangst mochten nemen.

 Op de informele bijeenkomst na afloop in het Museumpaviljoen memoreerde de bekende sportjournalist Kick Geudeker van Sport en Sportwereld onder meer het glorieuze vooroorlogse verleden van Go-Ahead en de verdiensten van de club als eerste arbeidersclub met landelijke successen. Ook bleek er aan de beker voor Go-Ahead een cheque van f 2000 verbonden te zijn, die nu werd overhandigd door de heer Logeman van Sloan’s Liniment. Voor de spelers en manager Beltman was er daarnaast nog een herinneringsvaantje. De plechtigheden werden afgesloten met het zingen van het clublied door de Go-Ahead-delegatie!

 Beltman liet op de bijeenkomst verder nog weten dat Go-Ahead een interne verkiezing van een ‘sportman van het jaar’ had gehouden. Op basis van een tiental criteria (waaronder gedrag, sportiviteit en kleding) was de Duitse linksback Rolf Thiemann deze titel ten deel gevallen. De vijftienjarige Dick Schneider (nog zo onbekend dat hij in het Deventer Dagblad als ‘Dicky Snijder’ werd aangeduid) was gekozen tot jeugdspeler van het jaar. Hij en zijn medespelers zouden als aanmoediging later het boek Speel beter voetbal van Ad van Emmenes ontvangen.

 In 1970 ging de Fair Play Cup wederom naar Go-Ahead. De uitreiking ging nu met iets minder ceremonieel gepaard. Ze had plaats in de eigen bestuurskamer, na afloop van de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen op 23 augustus 1970 op eigen veld tegen Haarlem (1-1). Onder anderen voorzitter Wim Meuleman en secretaris-penningmeester Henk Burgwal van de KNVB en voorzitter van de scheidsrechterscommissie Hennie van Dalen gaven acte de présence. Deze keer was het Gerard Somer die als aanvoerder de bokaal in ontvangst mocht nemen.

 De ambiance voor de uitreiking was overigens wat ongemakkelijk. De wedstrijd tegen Haarlem was namelijk niet al te sportief verlopen en had de nodige incidenten gekend. Het zich steeds sterker profilerende weekblad Voetbal International zette daarom vraagtekens bij het nog steeds jaarlijks toekennen van de Fair Play Cup in een periode waarin het (prof)voetbal met een toenemende spelverruwing te kampen had. Volgens hoofdredacteur Joop Niezen kon de KNVB in het vervolg maar beter afstand nemen van dit soort “dwaze vertoningen”, die de groeiende agressie op de velden alleen maar schrijnender voor het voetlicht brachten.

Fair Play

Go-Ahead met de Fair Play Cup in 1963. Staand v.l.n.r.: Dick Schneider (jeugdspeler), Rinus Hondelink, Dick Faber, Jan Steenbergen (chauffeur) en Gijs Jonker (lid van het jeugdbestuur) Zittend v.l.n.r.: Ab Langevoort (jeugdspeler), Henk van Brussel, Anton Goedhart en Chris Lefering

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>