Groeten van Leo

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Onlangs kregen wij enkele tientallen oude ansichtkaarten uit de jaren ’20 en ’30 in ons bezit. Kaarten uit o.a. Milaan, Genève en Como. Zo op het eerste oog niets bijzonders. Kaarten die met grote getale op verzamelbeurzen en dergelijke worden aangeboden. Ietwat vergeelt, zwart-wit-foto’s van oude gebouwen, een berglandschap, een standbeeld. U kent ze wel.

Bij de kaarten die wij kregen is het de achterkant die deze uniek maken en het verhaal dat hier achter schuilt. Uniek met betrekking tot de historie van Go-Ahead. De kaarten zijn namelijk allen afkomstig van de legendarische Leo Halle. Keeper van Go-Ahead en het Nederlands Elftal. Leo Halle had, in die tijd de niet ongebruikelijke gewoonte, om tijdens elke trip dat hij maakte naar het buitenland een ansichtkaart te sturen naar zijn verloofde (later zijn vrouw). In Leo Halle zijn geval waren het niet zomaar vakantiereisjes maar, reizen naar internationale voetbalwedstrijden. Dit konden toernooien zijn waar Go-Ahead als regerend landskampioen aan meedeed of wedstrijden van het Nederlands Elftal. U moet zich voorstellen dat het, zo rond de jaren ’30, niet gebruikelijk was om naar het buitenland te reizen. Het waren hele ondernemingen die vaak per stoomtrein werden gedaan. Reizen die niet voor iedereen, en al helemaal niet voor een ‘simpele arbeidersjongen uit Deventer’ waren weggelegd. Een ansichtkaart was toen de enige manier om zijn avonturen over te brengen aan het thuisfront. En dit deed hij dan ook consequent.

Ook bevindt zich tussen de kaarten hartstochtelijke fanmail. Dolenthousiaste supporters die Leo Halle vaak ontroerende, handgeschreven, verhalen toestuurden. Opvallend hierbij is dat in de meeste gevallen alleen de vermelding ‘Leo Halle te Deventer’ of zelfs in een enkel geval ‘De leeuw van Milaan’ voldoende bleek te zijn om op het juiste adres afgeleverd te worden.

De vrouw van Leo Halle heeft alle kaarten altijd zorgvuldig bewaard en via een familielid zijn ze onlangs bij ons terecht gekomen.
Uiteraard worden deze kaarten één van de pronkstukken van het toekomstige museum, maar aangezien de realisering hiervan nog enige tijd gaat duren willen wij alvast enkele kaarten met u delen.

1930. Kaart uit Basel: Leo Halle is hier met Go-Ahead naar toe gereisd om mee te doen aan een internationaal toernooi. Hij meldt dat hij zich ‘verdomt slecht’  voelde maar dat hij nadat hij een middeltje had gekregen van ‘de rijkste man van Deventer’ zich weer veel beter voelde. Deze rijke man is hoogstwaarschijnlijk Steven Coldeweij en machtige voetbalbobo van rijke afkomst en tevens eigenaar van de bekende van Gerrevink drogisterijen.

lievedien

Klik voor groter formaat

Een ander kaartje is afkomstig uit Engeland van het Nederlands Elftal uit 1946. Zijn goede vriend Kick Smit stuurt hem deze toe, met de handtekeningen van alle oranjespelers. Uiteraard is de brief geadresseerd aan ‘de Leeuw van Milaan‘. Een verwijzing naar zijn debuut interland in Italië.

nedxi-tal

Klik voor groter formaat

Zo heeft elke kaart een uniek verhaal. Een met de hand geschreven verhaal, vertelt door de hoofdrolspelers van destijds. Binnen afzienbare tijd te bewonderen in het museum.

overzicht


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>