Henneman Roelofs, de kleine grote man.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Henk Roelofs (1914) of ‘Henneman’, zoals hij in de volksmond liefkozend werd genoemd vanwege zijn korte gestalte, speelde vanaf de begin jaren ’30 zo’n 15 seizoenen onafgebroken in het eerste van Go-Ahead. Een talentvolle speler met bijzonder opvallende kwaliteiten en kenmerken.

Henneman was een handige, razendsnelle en atletische speler. Door zijn kleine postuur en zijn opvallende acties in het veld werd hij al snel een publiekslieveling. Zo had hij patent op een actie die hij meerdere malen tijdens een officiële wedstrijd heeft uitgehaald.

Henneman hield niet van koppen. Als de bal op kophoogte naar hem toegespeeld werd, haalde hij het soms in zijn hoofd om op zijn handen te gaan staan en zo de bal alsnog met zijn voeten te schieten. Ook kon hij met de bal aan de voet razendsnel opstomen. Als een tegenstander meeliep ‘vergat’ hij soms expres de bal en liep hij zonder bal verder. De tegenstander liep mee en was de bal kwijt. Na een paar meter liep Henneman dan terug om de bal weer op te halen.

Maar we doen Henneman Roelofs te kort om hem alleen als een publieksvermaker neer te zetten. Hij was een groot talent die jarenlang een bepalende speler was bij Go-Ahead en met grote regelmaat uitkwam in diverse selectie-elftallen zoals Oost-Nederland, Nederland-B en het Zwaluwen elftal. Het Nederlands Elftal heeft hij echter nooit gehaald, hoewel er wel vaak sprake van is geweest. Zowel Ajax en PSV probeerden Henneman over te halen om lid te worden, maar Henneman bleef zijn club (Go-Ahead) en zijn werkgever (Stegeman) trouw. Na zijn actieve voetbalcarrière was Henneman Roelofs jarenlang trainer van diverse amateurverenigingen in de regio.


Elftal foto van de Go Ahead A-jeugd. U kunt denk ik wel raden wie Herman (Henneman) Roelofs is.

Elftal foto van de Go Ahead A-jeugd. Wie Henk (Henneman) Roelofs is, laat zich raden.

1971. Kampioenselftal A.B.S. (Bathmen) met trainer Henneman Roelofs (staand, rechts)

1971. Kampioenselftal A.B.S. (Bathmen) met trainer Henneman Roelofs (staand, links)

Author:
Stichting Niet te Kraken

8 Reacties

 1. michel hidma
  michel hidmaBeantwoorden
  15 mei 2015 at 07:44

  Dit artikel begint met Herman roelofs. Dit moet volgens mij zijn Henk

  Met sportieve groeten
  Michel Hidma (klein zoon Henk /Henneman Roelofs)

 2. Marga Roelofs
  Marga RoelofsBeantwoorden
  16 mei 2015 at 12:43

  Deze fantastische kleine man was mijn lieve sportieve papa.

 3. michel hidma
  michel hidmaBeantwoorden
  17 mei 2015 at 14:16

  En mijn lieve sportieve opi. …

  Sport groet
  Floris Hidma

 4. Theo Kellner
  Theo KellnerBeantwoorden
  20 april 2016 at 18:58

  Is deze Henk in 1946/1947 trainer geweest van Elinkwijk te Utrecht?

 5. Simone Hidma
  Simone HidmaBeantwoorden
  15 mei 2017 at 18:42

  En ook was die Kleine Man mijn opa.
  Helemaal trots als ik dit lees.. Hij zou is moeten weten dat hij zo het net over gaat.
  Super mooi!!!!

 6. Alice Wessels
  Alice WesselsBeantwoorden
  5 juni 2017 at 16:46

  Zo leuk dit. Mijn vader , Henk Wessels, ook speler van Go-Ahead en later trainer en jeugdhuis vader, runde in mijn eerste levensjaren een slagerij samen met mijn moeder. Mijn vader had destijds zeker twee keer per jaar een spitaanval. Dan kwam Henneman Roelofs bij ons thuis. Afwasteiltje met warm water en een stukje zeep meer had hij niet nodig. Na een goede drie kwartier masseren kon mijn vader weer lopen. Ik was niet ouder dan vijf maar kan het me nog zo goed herinneren ?

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>