Het drankje van meneer van Dam

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In de jaren '30 was dokter van Dam lid van de medische commissie en begeleidend geneesheer bij de K.N.V.B. In die hoedanigheid ging hij ook mee met het Nederlands Elftal naar het W.K. in 1934 in Italië. Dokter van Dam nam de zaken zeer serieus en liet niets aan het toeval over.

De begeleidend arts had alle spelers, waaronder 'onze' Leo Halle, een drankje voorgeschreven die ze allemaal gelijktijdig voor het avondeten achterover moesten slaan. Het werd een gewoonte van de spelers om met dit drankje luidruchtig en goedlachs te proosten. Het drankje smaakte likeur-achtig en viel in de smaak.

Jaren later, in 1980 tijdens een reünie, werd Leo Halle gevraagd naar dit drankje en deed hij zijn persoonlijke ervaring hiermee uit de doeken. Halle, en ook al zijn medespelers,  waren er van overtuigd dat het drankje het doel had om de seksuele aandriften te onderdrukken zodat de spelers in toom werden gehouden. De begeleiding was bang dat de spelers zich niet konden concentreren op het voetbal tussen al het vrouwelijk schoon in Italië. Halle zei hier het volgende over tegenover verslaggever Nico Scheepmaker: "Het werd zo'n klein knopje, ik kon 'm niet eens meer uit m'n gulp krijgen als ik naar de WC moest !"

Ronduit opvallend, dat in die tijd de medische staf met dit soort zaken bezig was en de spelers min of meer gedrogeerd werden om beter te kunnen presteren. Veel heeft het echter niet geholpen. Nederland werd in de eerste ronde uitgeschakeld, zoals wij hier al eerder hebben omschreven.

 

WK 1934 training Oranje

Training Nederlands Elftal (Leo Halle, tweede van links).

 

Nederlands Elftal 1934 onderweg naar Italië. Uiterst links Leo Halle.

Nederlands Elftal 1934 onderweg naar Italië. Uiterst links Leo Halle.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>