Het haasje is eigenlijk een konijn.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Wanneer krijgt een Go-Ahead speler een haasje, zag ik op twitter voorbij komen tijdens de interland tegen Letland. Niet veel later werd beweerd dat Louis beter de hele Go-Ahead selectie had kunnen opstellen, welke enkel uit Nederlandse spelers bestaat. 'Dan hadden we zeker gewonnen.'

Mij bleven vooral de eerste vragen rondzingen in mijn hoofd. "Haasje." Waarom krijgen debutanten in Oranje een haasje? Daar zal vast wel een verhaal achter zitten. "Dat zoeken we even op."

Een kleine zoektocht op internet en in de prachtige boekenserie: "Oranje toen en nu", gaf snel antwoord. Een bijzonder antwoord, welke ons terugbrengt naar de jaren '20.

In 1924 kreeg het Nederlands Elftal voor aanvang van de Olympische spelen een mascotte in de vorm van een speelgoed konijn van de Nederlandse consul. Dit konijn kreeg de eerste wedstrijd een plekje tegen de paal van het doel en prompt werd met 6-0 gewonnen tegen Roemenië. Besloten werd dat het konijn elke wedstrijd zijn vaste plekje tegen de doelpaal moest innemen, dit kon geen toeval zijn. De spelers zaten er alleen niet op te wachten om met een speelgoed konijn het veld op te komen en deze vast te houden tijdens het spelen van het volkslied. Men besloot daarom dat dit de taak moest zijn van een debutant. Bij wijze van ontgroening was het zijn taak om voor het konijn te zorgen. Als we de elftalfoto's van destijds bekijken zien we dat deze regel strikt werd nageleefd.

Konijn - debutant

Konijn - debutant

Hierboven zien we drie voorbeelden van debutanten met konijn. Als Go-Ahead fan, wil ik natuurlijk gelijk weten of Leo Halle tijdens zijn debuut in 1928 ook de rol van konijnendrager in zijn schoenen geschoven kreeg. En warempel, op een foto die ik al veel langer in mijn bezit had viel het mij opeens op dat er bij Leo Halle iets voor zijn voeten stond.

Bijna ontroerend om te zien dat de reus van Deventer, met een pluchen konijn voor zijn voeten (leunend tegen de wedstrijdbal) in de line-up stond voor aanvang van de legendarische wedstrijd in Milaan tegen Italië. Zijn debuut, waar hij zijn bijnaam de leeuw van Milaan aan overhield (zie ook foto hieronder). De traditie hield enkele jaren stand, totdat Nederland tegen het nietige Noorwegen gelijk speelt. Het konijn kreeg de schuld en na 37 interlands verdween dit konijn voorgoed in een kast bij de K.N.V.B.

Leo Halle met konijn

Leo Halle met konijn

Top op heden krijgen alle debutanten nog steeds een metalen speldje waarop een konijntje staat afgebeeld. In de volksmond heet het nu 'een haasje'.

Dus als binnenkort een Go-Ahead speler een haasje ontvangt weten we dat het eigenlijk een konijntje is.

Onlangs dook het originele haasje (of konijn) op, op een veilig. Onderstaande foto is daarvan afkomstig. Het is voor € 250 gekocht door een anonieme koper.

Het originele Haasje / Konijn anno 2013

Het originele Haasje / Konijn anno 2013

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>