Het hoe en waarom van onze clubnaam.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Vanaf de oprichting in 1902 heette onze club Be Quick. Toen de club werd toegelaten tot de Nederlandse Voetbalbond moest er een nieuwe naam worden verzonnen omdat er al meerdere clubs bestonden onder de naam Be Quick. Vanaf 1905 kreeg de club hierdoor de nieuwe naam Go-Ahead. Deze naam bleef behouden tot 1971.

Eind april 1971 werd tijdens een algemene ledenvergadering besloten de amateurs en de semi profs van Go-Ahead los te koppelen van elkaar. Deze beslissing werd genomen op initiatief van de ‘stichting betaald voetbal Deventer’ en de gemeente Deventer. De amateurs kregen een nieuw complex en mochten de clubnaam behouden. De nieuwe profafdeling bleef in het stadion spelen en moesten onder een nieuwe naam het komend seizoen in gaan. Gelijk kwamen er enkele suggesties op tafel.

FC Deventer, FC Salland, FC Isala (de oude naam van de IJssel), FC het Oosten, The IJssel Rangers en Regio Deventer waren de eerste serieuze opties. Er werd besloten een enquête te houden onder de Go-Ahead aanhangers om te achterhalen hoe men over deze namen denkt.

De trainer van destijds, de Welshman Barry Hughes, zou ook zijn mening hebben geventileerd en hamerde op een Engelse toevoeging omdat hij de club een meer Engelse uitstraling wilde geven.

Uiteindelijk werd op 20 mei 1971 na urenlang vergaderen door een uitgebreide commissie die bestond uit het bestuur van Go-Ahead, het gemeentebestuur en de stichting betaald voetbal in de regio Deventer besloten dat Go Ahead per 1 juli Go Ahead Eagles zou gaan heten. Als uitleg werd gegeven dat Eagles verwijst naar de Adelaar in het Deventer stadswapen.

De naamsverwisseling verliep niet helemaal naar wens. De media gebruikte vaak nog steeds de oude naam of de naam werd afgekort als Go Ahead E. Er werd nog even kort overwogen om ook de voorvoegsel Go-Ahead te laten vervallen en verder te gaan onder de naam ‘The Eagles’ maar uiteindelijk bracht Go Ahead Eagles een officieel persbericht uit waarin nogmaals werd benadrukt dat de club vanaf 1 juli Go Ahead Eagles heette. En dat dit alleen mocht worden afgekort met G.A. Eagles.

Nadat de naam definitief werd doorgevoerd kreeg ook de Adelaar een plekje in het clublogo en een jaar later kreeg het stadion de naam ‘De Adelaarshorst’.

Author:
Stichting Niet te Kraken

één Reactie

  1. BovanMo
    BovanMoBeantwoorden
    7 augustus 2013 at 09:42

    “FC Deventer, FC Salland, FC Isala (de oude naam van de IJssel), FC het Oosten, The IJssel Rangers en Regio Deventer”

    pff kostelijk die namen, maar ben toch erg blij dat het uiteindelijk Go Ahead Eagles geworden is..uiteindelijk een begrip in Nederland door zijn verleden en hopleijk ook door zijn toekomst!

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>