Het kampioenschap zwart op wit

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Onlangs viel mijn oog op een stapeltje papier. Een stapeltje oude papieren van meer dan 80 jaar oud om precies te zijn. Ooit bij elkaar gehouden door een roestige paperclip, waarvan de afdruk nog zichtbaar is. Op de papieren staan tabellen getekend waarin, met vulpen en met sierlijk handschrift, voetbalclubs onder elkaar staan geschreven. Achter de clubs staan uitslagen, doelsaldo en punten.

Originele standenlijsten N.V.B. 1930.

Bij dit soort paperassen gaan bij mij de voelsprieten direct overeind. Daar moet ik meer van weten. Het eerst wat ik zag was het jaartal linksboven op elk blaadje (1929-1930). Als Go-Ahead fan hoor je dan gelijk te weten dat dit het jaar is waarin onze rood-gelen landskampioen werden. Na wat bladeren bleek mijn selectieve waarneming goed te werken want ik pikte er gelijk twee blaadjes uit waar Go-Ahead bovenaan stond. Eén van het oostelijke kampioenschap en één van de strijd om de nationale titel.

Voor mij liggen dus de officiële papieren van de Nederlandsche Voetbalbond (K.N.V.B.) waarop de uitslagen en standen werden bijgehouden van de hoogste voetbalafdelingen tijdens het seizoen 1929/1930. Ik ken de standen, weet dat Go-Ahead destijds ongekende kwaliteiten had en de gedoodverfde kampioen was. Geen Ajax, Feijenoord of PSV. Nee Go-Ahead was de absolute landelijk top, met de gebroeders Halle, De Kreek en Remeijer als boegbeelden.

Dit soort dingen ontroeren mij. Je kunt er boeken over naslaan, op internet feiten over terugvinden, maar op het moment dat ik dit handgeschreven bewijsmateriaal uit 1930 zo voor mij zie, door iemand zorgvuldig ingevuld en bewaard, komt het even heel dicht bij en realiseer ik mij des te meer wat een bijzondere historie Go-Ahead heeft. Het is geen spannend verhaal uit een boek. Nee, het is echt gebeurd en het gebeurde op dezelfde plek waar Go Ahead Eagles nu nog steeds, 85 jaar later, actief is.

U zult begrijpen dat dit soort materiaal maar op één plek thuishoort. En wij zijn dan ook trots om te  kunnen melden dat deze originele stukken vanaf heden in het bezit zijn van stichting Niet te Kraken en binnen afzienbare tijd één van de pronkstukken zal zijn in het toekomstige Go-Ahead (Eagles) museum.


Eov, 2014Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>