Het kan altijd slechter

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Het seizoen 1954/55 was een van de roerigste seizoenen uit de historie van het Nederlandse voetbal en voor Go-Ahead in het bijzonder. Dat seizoen werd het profvoetbal geïntroduceerd en werd naast de KNVB de NBVB (beroepsvoetbalbond) opgericht waar diverse clubs zich bij aansloten. De KNVB ging niet veel later, onder druk, overstag en besloot alsnog om profvoetbal toe te staan. Het seizoen ging daardoor van start met twee aparte competities. Lopende het seizoen werd in overleg besloten beide competities te staken en alsnog samen te gaan. De competitie werd hierdoor opnieuw gestart in november 1954. Go-Ahead kwam uit in de Eerste Klasse A en het zou een dramatisch seizoen worden in meerdere opzichten.

De resultaten waren bijzonder slecht en dit zorgde voor veel onrust binnen de club, zowel bij de spelers als het bestuur. Zeven toonaangevende spelers verweten de club een onprofessionele houding en werden zonder wikken of wegen uit de selectie gezet en geschorst voor de rest van het seizoen. Het bestuur, onder leiding van voorzitter en oud-speler Jan Stenvert, bracht het naar buiten als: ‘geschorst wegens lijdelijk verzet tijdens de trainingen en oppositie tegen de vereniging’. Zes van de zeven spelers besloten hierdoor hun lidmaatschap per direct op te zeggen. De zevende speler, Doornebos, koos echter eieren voor zijn geld en verkaste voor 3.050 gulden naar Top Oss.

In allerijl werden oud-spelers overgehaald de kicksen weer uit het vet te halen en werden spelers van Deventer amateurverenigingen binnengehaald om het seizoen te kunnen uitspelen met elf representatieve spelers.

Go-Ahead eindigde het seizoen 1954/55 onderaan de ranglijst en liep hierdoor een plekje in de nieuwe Hoofdklasse mis, die het volgende seizoen van start zou gaan.  Direct na het seizoen legden zeven van de negen bestuursleden hun functie neer en keerden de zes spelers weer terug bij de hoofdmacht.

Het seizoen daarop zakte Go-Ahead verder af naar de Tweede Divisie, het derde niveau. Het zou uiteindelijk nog tot 1963 duren voordat Go-Ahead weer op het hoogste niveau zou uitkomen.

Go-Ahead midden jaren ‘50. Zeer waarschijnlijk een mix van jeugd- en seniorenspelers.
Staand: Cees Kerkdijk, Jopie Smit, Tonny van Gelder, Appie Hulshoff (vader van), Gerrit Niehaus, Henk Mol?, Henk Wessels. Midden: Herman Strokappe, Grooters. Zittend: Henk Zweers, Ap Brand, ?

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>