Het mysterie van de stadionklok

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In 1930, behaalde Go-Ahead haar derde landstitel. In juli dat jaar werd, ter ere van het behaalde kampioenschap, een groots opgezet kampioensfeest georganiseerd. Hoogtepunt van het feest was een huldiging in het stadion met tussendoor voorstellingen en demonstraties van bijna alle sportverenigingen van Deventer. De Deventer burgerij onthulde speciaal voor deze bijzondere gebeurtenis een geschenk tijdens deze memorabele dag.

Onder trompetgeschal werd een groot laken van een hoog gestalte aan de rand van lange zijde van het veld verwijderd. Een prachtige imposante klok, staande op een hoog voetstuk, kwam er onder vandaan. De klok werd vervaardigd door de fa. Korz, die destijds een klokkenwinkel had op de plek waar nu de HEMA is gevestigd.

De klok heeft jarenlang pontificaal op deze plek gestaan en op vele wedstrijdfoto's uit de periode na 1930 valt de klok gelijk in het oog. Letterlijk en figuurlijk een prachtig tijdsbeeld.

Klok op het veld

De betreffende stadionklok (stadsarchief Deventer)

Jaren later toen Go-Ahead in 1963 promoveerde naar de eredivisie, werd het hoog tijd dat er aan de lange zijde tegenover de hoofdtribune een overdekte tribune werd gebouwd. In de volksmond heet deze tribune tot op de dag van vandaag 'de IJsseltribune'. Er was geen plek meer voor de klok uit 1930 en op aandringen van de clubmanager van die tijd, Wim Beltman, werd de klok verwijderd.

In diverse publicaties kort na het verdwijnen van de stadionklok wordt stellig beweerd dat de klok (of gedeelten ervan) onder de huidige IJsseltribune zou zijn beland en zich daar tot op de dag van vandaag nog steeds bevindt. Dit wordt tot op de dag van vandaag door menig 'supporter op leeftijd' en oud Go-Ahead spelers bevestigd.

Tekst uit het boek: '75 jaar Go Ahead'

Tekst uit het boek: '75 jaar Go Ahead'

Hieronder één van de laatste foto's, waarop de klok nog fier overeind staat, genomen in 1962 voorafgaande aan de legendarische thuiswedstrijd tegen Roda JC (einduitslag 11-1).

1962. Elftal Roda JC met 'de klok' op de achtergrond.

1962. Elftal Roda JC met 'de klok' op de achtergrond.

Aan het eind van seizoen 2015-2016 zal worden gestart met fase 2 van de verbouwing van de Adelaarshorst. Dan is ook de IJsseltribune aan de beurt en zal het mysterie van de stadionklok voor altijd ontrafeld worden. Wij kunnen niet wachten.

klokinaabouw

1930. De Klok in aanbouw.

B_zgZWdUIAET90B

Het vaandel en 'de Klokke'. Twee geschenken van de Deventer burgerij na het behalen van een kampioenschap. Respectievelijk in 1922 en 1930.

 

 

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>