Hoe om te gaan met een club- en stadsheld.

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

Waar Go-Ahead wordt geprezen om haar stadion, de trouwe aanhang en de nostalgische en authentieke sfeer kunnen we op een ander gebied nog veel leren van andere oude clubs in het betaalde voetbal. NAC opende onlangs bijvoorbeeld een prachtig vernieuwd museum en eert haar clubheld Rat Verlegh op indrukwekkende wijze. Feyenoord heeft naast een museum ook oog voor haar clubicoon. Coen Moulijn heeft een mooi standbeeld voor het stadion en alle Europacup winnaars zijn vereeuwigd in het trottoir voor de hoofdingang. PSV opende vrij recent een eigen, zeer professioneel opgezet museum, en heeft twee clubiconen in het brons voor de hoofdingang een mooi plekje gegeven. Coen Dillen en Willy Van der Kuijlen. Wie Heerenveen zegt, zegt Abe Lenstra. Uiteraard staat Abe ook te pronken voor het Abe Lenstra Stadion. Prachtig allemaal en zo hoort het ook. Het zijn de helden die de club groot hebben gemaakt, die de naam van club voor eeuwig in de geschiedenisboeken hebben doen belanden. Spelers waardoor de clubs zich onderscheiden van elke andere doorsnee eredivisieclub.

Go-Ahead doet qua historie niets onder aan alle hierboven genoemde clubs. Go-Ahead beleefde ongekende successen in de jaren ’20 en ’30 en speelde een hoofdrol in de omslag van elitesport naar arbeiderssport van het voetbal. Leo Halle is hierin de verpersoonlijking en maakte in zijn tijd landelijk naam en faam. Leo Halle is zonder twijfel een zeer belangrijk persoon in de geschiedenis van Go-Ahead, de stad Deventer en voetbal in het algemeen. Maar wat zien we daar eigenlijk van terug in Deventer? Hoe gaan wij hier mee om?

‘Er is toch een tribune naar Halle vernoemd’, hoor ik u denken. Ja, oké het kidsvak / uitvak heet de Leo Halle tribune. Niet meer dan een paar kolommen met een metalen dak. Dit terwijl de prachtige authentieke historische hoofdtribune, gebouwd in zijn tijd en één van de weinige stille getuigen van destijds, nog naamloos is.

‘Er is toch een straat naar hem vernoemd’. hoor ik u ook nog denken. Ja, oké. Maar heeft u wel eens goed gekeken waar die straat zich bevindt? Kent u iemand die aan de Leo Halleweg woont? Nee, er staan geen huizen aan de Leo Halleweg. De Leo Halleweg heeft één huisnummer. Het huisnummer van de Deventer Hockey vereniging. Daarnaast is de Leo Halleweg de parkeerplaats van Koninklijk UD. Dit moet iemand verzonnen hebben die een grap heeft willen uithalen. De man die streed tegen de elite, de belichaming van de Deventer arbeiders uit de jaren ’30, Mister Go-Ahead himself, 2x landskampioen en 15x uitkomend voor het Nederlands Elftal heeft, eerlijk waar, een weg naar zich vernoemd gekregen die hoort bij aartsvijand Koninklijk UD en de elitaire Deventer Hockeyclub. Ik wou dat ik het verzonnen had.

Het is hoog tijd dat Deventer een man als Leo Halle, ruim 20 jaar na zijn overlijden en ruim 80 jaar na zijn gloriejaren, een eerbetoon geeft waar hij recht op heeft. Go-Ahead steekt schril af tegen de andere historische voetbalclubs, met vaak een veel mindere historie dan Go-Ahead.

Hoe mooi zou het zijn als ‘onze Leo’, de Reus van Deventer, de Leeuw Milaan, de Matador van het Oosten, in het brons gegoten wordt en een prominent plaatsje krijgt naast onze prachtige toegangshek aan de Vetkampstraat op steenworp afstand van zijn voormalige woonhuis. Wat mij betreft is het geen vraag of deze er moet komen, maar is het een vanzelfsprekendheid. Ik zie ‘m in gedachten al staan.

Ik zie 'm al staan

Ik zie ‘m al staan

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>