Klompenjongens – Vitas

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Vitesse en Go Ahead Eagles. Twee prachtige historische clubs. Wij namen voor u een duikje in de archieven.

Oudste voetbalclub

Vitesse is de oudste club in de huidige Eredivsie. In 1892, om precies te zijn, werd Vitesse opgericht als Cricket vereniging en nog datzelfde jaar werd door ‘enkele heren van goede afkomst’ besloten om ook te gaan voetballen. Voetbal was aan het eind van de 19e eeuw alleen weggelegd voor de welgestelden en werd gezien als een exclusief spelletje voor de rijken. Vitesse is van oorsprong dan ook een echte elitaire voetbalclub.

Nooit een landelijke titel

Opvallend is dat Vitesse in haar lange historie nooit een landelijk kampioenschap heeft kunnen vieren. Alleen vanaf 1912 werden enkele Oostelijke kampioenschappen behaald, totdat Go-Ahead deze serie voorgoed onderbrak. Het was juist in deze periode dat de arbeiders het voetbal ontdekte en Go-Ahead, als belichaming van deze historische omslag, in 1916 voor het eerst in haar historie Oostelijk kampioen werd. Tot 1923 bleef Go-Ahead dit onafgebroken en behaalden in deze periode zelfs twee maal de landstitel. Deze overname van de macht door de arbeiders kan worden gezien als een revolutie in het voetbal in het Oosten. Een revolutie die de klompenjongens, zoals Go Ahead destijds denigrerend genoemd werd door de elitaire verenigingen, tot stand bracht ten koste van Vitesse.

De prijzenkast bleef voor Vitesse van 1912 tot heden leeg, op het hoogste niveau.

Go-Ahead heer en meester

Hoe de verhoudingen lagen tussen Go-Ahead en Vitesse in de jaren ’30 wordt duidelijk na het zien van onderstaande afbeelding met een onderschrift die overduidelijk is. De tekst luidt: “Hierbij een foto van de Deventer Go-Ahead ploeg, die zondag j.l. Vitesse Arnhem met 5-1 een voetballesje gaf en die wederom één der meest ernstige candidaten voor den kampioenstitel gaat worden.”

voetballesje

Leo Halle in het doel van Vitesse

Een ander opmerkelijke gebeurtenis uit deze tijd is dat Vitesse dusdanig onder de indruk was van de keeper van Go-Ahead, Leo Halle, dat ze hem uitnodigden om ze te versterken bij een vriendschappelijke wedstrijd. Zo speelde de reus van Deventer dus namens Vitesse, ongetwijfeld voor een aantrekkelijke vergoeding, tegen het Engelse Corinthians (een selectie van de beste amateurs van Engeland). Mede dankzij de inbreng van Leo Halle werd deze wedstrijd zeer verrassend gewonnen door Vitesse. Leo Halle was hiermee de eerste Go-Ahead-speler die uitkwam voor Vitesse.

Schermafbeelding 2014-11-26 om 19.37.23


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>