Leo Halle tribune. Een eerbetoon aan een clubicoon

Categorieën:Blogs
EJO / St. Niet te Kraken

Het zal u vast niet ontgaan zijn. Aan het eind van dit seizoen wordt de Leo Halle Tribune gesloopt. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe grotere tribune. De getoonde tekeningen van de toekomstige situatie zijn indrukwekkend. Een echte ‘koptribune’ volledig in Engelse stijl, het wordt werkelijk prachtig. Maar toch zal er met het neerhalen van de huidige tribune tegelijkertijd ook een stukje historie worden neergehaald. De Leo Halle Tribune op zichzelf is niet veel bijzonders. Een paar palen met een dak, meer is het eigenlijk niet. Toch hoort bij deze tribune een uniek verhaal, het verhaal van de naamgever zelf, dat wij graag met u willen delen.

Leo Halle was in de jaren ’20 en ’30 de onomstreden keeper van Go-Ahead. Hij werd tweemaal Nederlands kampioen met Go-Ahead, kwam vijftien keer uit voor het Nederlands Elftal en ontelbaar veel wedstrijden voor andere representatieve elftallen. Mede door enkele legendarisch gekeepte wedstrijden, zijn opvallende imponerende gestalte, de toenemende populariteit van voetbal onder het arbeidersvolk en de opkomende belangstelling van de media voor het voetbal werd Leo Halle een nationale bekendheid. Een held van het volk. De trots van Deventer. Hij verwierf de bijnaam ‘de Leeuw van Milaan’ na zijn memorabele interlanddebuut tegen Italie in 1928.

Op dinsdag 25 maart 1986 werd, de destijds 80 jarige, Leo Halle gevraagd om, voorafgaande aan de doordeweekse wedstrijd Go Ahead Eagles - Fortuna Sittard, de opening te verrichten van de tribune die vanaf die dag zijn naam zou gaan dragen. Een invitatie die hij met trots aannam. De gesteldheid van Leo Halle hield in die dagen niet over, hij was al een tijdje aan een rolstoel gekluisterd en kon zich hooguit een paar meter zelfstandig voortbewegen. Zittend in zijn rolstoel, werd hij deze dag voortgeduwd door zijn echtgenote. Vanaf zijn, voor het leven gereserveerde, zitplaats op de hoofdtribune moest hij voor aanvang van de wedstrijd het veld schuin oversteken naar de nieuwe tribune. Aan de rand van het veld aangekomen gebaarde hij naar zijn vrouw om te stoppen. Hij draaide zijn hoofd naar haar toe en zei: ‘Dit veld wil ik alleen te voet betreden’. Hij stond erop de magische grasmat waar hij zijn grote successen had behaald, destijds al meer dan 50 jaar geleden, op eigen kracht over te steken. Even kreeg hij het onoverwinnelijke gevoel terug dat hij herkende vanuit zijn gloriejaren. Ondanks sterk afraden van zijn naasten stond hij op en liep hij, als door boven gestuurd, naar de naar hem vernoemde tribune.

Later bleken dit, wonderbaarlijk genoeg, de laatste meters te zijn geweest die Leo Halle ooit nog zelfstandig gelopen heeft. Leo Halle, de Leeuw van Milaan, de Reus van Deventer, toonde hiermee aan wat menigeen al jaren vermoedde: de grasmat aan de Vetkampstraat beschikt over magische krachten.

Op dit moment is het nog onduidelijk welke naam de nieuwe tribune gaat krijgen. Bij een nieuwe tribune hoort normaal gesproken een nieuwe naam, en hiermee zal de naam Leo Halle uit de Adelaarshorst verdwijnen. Wij hopen dat de club een clubicoon als Leo Halle, ruim 20 jaar na zijn overlijden en ruim 80 jaar na zijn gloriejaren, niet over het hoofd ziet en hem ook in het vernieuwde stadion een eerbetoon geeft waar hij absoluut recht op heeft. Zoals Deventer koek verbonden is aan Deventer, zo zal Leo Halle voor altijd verbonden zijn aan Go-Ahead.

image1

Author:
E. Overmeen, bestuurslid Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Naam*
Email*
Url