Mooiste krantenkop ooit.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Tumultueus slot van de competitie 1965/1966.

Mooiste krantenkop ooit.

 

Bij de mooiste krantenkop ooit hoort uiteraard ook een bijzonder verhaal. In dit geval verwijst de krantenkop "Fluitist Vlug vlucht fluks voor vlugge voetbalvlegels"  naar de wedstrijd GVAV - Go-Ahead, gespeeld in het Oosterpark stadion in Groningen op 22 mei 1966. Een wedstrijd op het hoogste niveau met bij GVAV onder andere de legendarische keeper Tonny van Leeuwen tussen de palen en op het middenveld Martin Koeman (vader van..). Bij Go-Ahead speelden destijds onder andere Butter, Somer, Warnas, Strik, Veenstra en van Zoghel.

Het was de laatste speelronde van de competitie. Go-Ahead stond op een eervolle 5e plek en GVAV stond een plaats lager met 2 punten minder. Een wedstrijd zonder verdere belangen. Maar in de allerlaatste minuut van de wedstrijd en van de competitie, bij een stand van 2-4 voor Go-Ahead, was een strafschop reden voor het publiek van GVAV om het verder uitspelen van het duel onmogelijk te maken.

Go-Ahead speler Boekestein was door de defensie gedrongen en kwam alleen op de keeper af.  Keeper van Leeuwen dook met een katachtige duik naar de bal en tikte de bal en de speler aan. De bal belandde achter de achterlijn en Boekestein viel binnen het zestienmetergebied. De in de eredivisie debuterende scheidsrechter Vlug floot direct voor een strafschop.

De GVAV spelers protesteerden fel en het tumult sloeg over naar de supporters. Met enkele honderden kwamen ze het veld op. De politie had de grootste moeite om de heethoofdige supporters weer buiten het veld te krijgen, maar uiteindelijk lukte het toch. De bal werd op de penaltystip gelegd en de keeper van Go-Ahead, van Zoghel, stond klaar om de penalty te nemen. Op dat moment kwam er weer een supporter het veld op. Hij graaide naar de bal en liep er mee weg. Een oplettende Go-Ahead speler haalde de supporter hardhandig neer en pakte de bal weer af. Op dat moment kwamen de nog steeds opgewonden thuissupporters weer massaal het veld op. Scheidsrechter Vlug vluchtte naar de kleedkamer en besloot direct de wedstrijd te staken en niet verder uit te spelen. Vlug werd later onder politiebegeleiding naar het treinstation begeleid om te kunnen garanderen dat hij veilig thuis kon komen.

Hieronder enkele voor zichzelf sprekend foto's die van het voorval werden gemaakt en destijds geplaatst werden in het Nieuwsblad van het Noorden. Door op een afbeelding te klikken kunt u deze bekijken in een groter en leesbaar formaat.

GVAV Go Ahead

Een week later kreeg GVAV de volgende boete van de KNVB:

1. Een boete van vijfhonderd gulden.

2. Een voorwaardelijke straf van het spelen van 1 duel zonder publiek.

3. Maatregelen treffen om een soortgelijk voorval niet meer mogelijk te maken.

Author:
Stichting Niet te Kraken

4 Reacties

 1. 1 december 2013 at 12:33

  […] 2: De mooiste krantenkop ooit. In 1966 zorgde Go Ahead voor de mooiste krantenkop in voetbalhistorie. “Fluitist Vlug vlucht fluks voor vlugge voetbalvlegels”. […]

 2. Gerdo Hazelhekke
  Gerdo HazelhekkeBeantwoorden
  16 februari 2014 at 07:27

  Helaas voor Nico kon ie geen doelpunt bijschrijven dus…..

  • niettekraken
   16 februari 2014 at 13:23

   Ondanks dat heeft hij nog steeds het record van meeste scorende keeper tijden 1 competitieronde.

   • Gurdow
    GurdowBeantwoorden
    16 februari 2014 at 15:14

    Ik weet dat: loepzuivere schoten.
    Ook als trainer!

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>