Niet te Kraken in Moldavië

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Onlangs werden wij per e-mail benaderd door de Moldavische sportjournalist Dumitru Antoceanu. Hij was benieuwd of er bij GA Eagles nog herinneringen waren aan de eerste en enige twee Moldavische voetballers in het roodgeel, Serghei Clescenco en Serghei NaniOns antwoord: die zijn er natuurlijk.

 Wij stuurden Dumitru enkele spelersfoto’s van destijds (midden jaren ’90) plus een artikel uit een GA Eagles-magazine. Omdat Niet te Kraken van alle markten thuis is, stuurden we een Russische vertaling mee …

Zie hier het resultaat: http://soccer.md/ru/post/view?id=639.

Het interview met de beide Sergheis werd overigens gehouden in het voorjaar van 1996. Ze waren toen ruim een half jaar in Deventer en GA Eagles verkeerde in ernstige degradatienood. Uiteraard wisten ze toen nog niet dat er enkele maanden later ook daadwerkelijk degradatie zou volgen.

Over de huidige status en activiteiten van Serghei Nani kon Dumitru ons niets vertellen. Nani speelde 33 wedstrijden voor GA Eagles, in zijn tweede seizoen speelde hij vooral in het tweede elftal. Verder kwam hij tot 19 interlands voor Moldavië, ook in zijn periode bij GA Eagles).

Sergei Cleșcenco deed het beter in Deventer. Hij speelde in twee seizoenen 60 wedstrijden en scoorde in totaal acht keer. Velen zullen zich zijn twee goals in november 1995 in De Kuip nog herinneren tegen Feyenoord met o.a. De Goeij, Van Bronckhorst, Larsson en Ronald Koeman. In zijn tweede seizoen, na de degradatie, turnde de nieuwe trainer Leo van Veen hem om van linkerspits tot linkervleugelverdediger. Dat ging hem ook behoorlijk af en ook in deze hoedanigheid pikte hij nog enkele goaltjes mee. Hij speelde ook nog 69 interlands voor Moldavië (11 goals).

Cleșcenco speelde na GA Eagles voor een groot aantal clubs, waaronder Maccabi Haifa en Hapoel Tel Aviv in Israel. Na zijn actieve carrière was hij onder meer (jeugd)trainer bij het nationale elftal (onder 17) en bij zijn oude club Zimbru Chisinau, waar hij zelfs nog even plaatsvervangend algemeen directeur was. Op dit moment is hij directeur sportief van Uniao Leiria op het tweede Portugese niveau. Daarmee lijkt hij op 43-jarige leeftijd zijn trainerscarrière al verruild te hebben voor een bobo-bestaan. Zijn zoon (geboren in 2001) zit in de jeugdopleiding van Uniao.

Hoe Cleșcenco in Portugal terechtkwam? Wel, Uniao heeft een Russische voorzitter.

 

aa646b8739ccbbb1809a6b8a0246568a 2

Author:
Stichting Niet te Kraken

2 Reacties

  1. Sjon
    28 maart 2016 at 13:35

    Nooit van gehoord. Ik heb er dus echt geen enkele herinnering.

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>