Onthulling Bord Familie Hollander

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Op 7 november 2013 werd een ANWB bord onthuld op de plek van het geboortehuis van Han Hollander. Precies op deze locatie bevindt zich nu de doorgang van de Walstraat naar de Boreel. Onder de genodigden bevonden zich nazaten van de familie Hollander, afgevaardigden van DVV Go-Ahead, Go Ahead Eagles en enkele prominenten waaronder Frits Barend.

Han Hollander was een landelijk zeer bekend sportverslaggever. Hij werd beroemd vanwege zijn vele live radio verslagen van voetbalinterlands en Olympische Spelen. Tevens was Hollander samen met zijn broer één van de oprichters van Go-Ahead. Han Hollander bracht ook diverse langspeelplaten en sport- en kinderboeken uit.

Hollander en zijn gezin werden in 1943 omgebracht in vernietigingskamp Sobibor vanwege zijn Joodse afkomst.

@niettekraken maakte voor u onderstaande sfeerimpressie van een indrukwekkende bijeenkomst.

Afbeelding

Het bord voor de onthulling.

Afbeelding

De onthulling had uiteraard een rood-geel tintje.

Afbeelding

Nazaten van de familie Hollander hielden een indrukwekkende toespraak en onthulden het bord.

Afbeelding

Het bord met elftalfoto van Be Quick (voorloper van Go-Ahead) waarop de medeoprichters gebroeders Hollander staan afgebeeld.

Afbeelding

Het oude gedenkbord wordt overhandig aan DVV Go-Ahead, alwaar deze een mooie plek krijgt in het clubhuis.

Afbeelding

Frits Barend, vriend van de familie, hield een mooie toespraak en had na afloop een gesprek met clubicoon Dick Schneider.

Afbeelding

De voorzitter was er namens GAE en Jop kwam nog even langs op de fiets.

De volledige tekst op het bord luidt:

Han Hollander en familie.

Op deze plek heeft het woonhuis gestaan van de Joodse koopman Simon Hollander en zijn vrouw Froukje. Het gezin heeft hier vele jaren gewoond tot de deportatie naar de vernietigingskampen. Hun zonen Karel en Han hebben een belangrijke rol gespeeld bij de voetbalclub Go-Ahead. Han Hollander (1886-1943) heeft deze naam bedacht. Later werd hij een legendarische radio-verslaggever, vooral bij voetbalwedstrijden.

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>