Ontzetting en vreugde rond promotie tegen FC Den Haag in 1992

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Aanstaand weekend speelt GA Eagles tegen ADO Den Haag. Nu een modaal Eredivisieduel, maar ruim twintig jaar geleden een wedstrijd die historisch werd. Op 8 juni 1992 bewerkstelligde GA Eagles in de Hofstad, na vijf seizoenen op het tweede niveau, de terugkeer naar de Eredivisie. Het sportieve hoogtepunt werd echter flink overschaduwd door grootschalige rellen bij de thuiswedstrijd.

GA Eagles had onder de relatief onbekende trainer Jan Versleijen een mager seizoen achter de rug, dat was geëindigd met een elfde plaats op de ranglijst. Ondanks deze schamele positie in het rechterrijtje mocht de ploeg door het behalen van de derde periodetitel toch deelnemen aan de nacompetitie.

Die nacompetitie kende een ingewikkelde structuur. De zes periodekampioenen werden verdeeld over twee poules. GA Eagles trof SC Heracles (1-1 thuis, 1-2 uit) en NAC (1-0 thuis, 0-0 uit). Als poulewinnaar trad het vervolgens in de finale aan tegen de andere poulewinnaar, BVV Den Bosch. In de Adelaarshorst werd het 1-0 door een doelpunt van PSV-huurling Luuk Maes, maar de uitwedstrijd verliep dramatisch. Mede vanwege een rode kaart voor Robert Maaskant na slechts zeven minuten eindigde de wedstrijd in een kansloze 3-0 nederlaag. Voor GA Eagles restte echter nog een herkansing: een dubbele promotie-/degradatiewedstrijd tegen de nummer 16 van de Eredivisie, FC Den Haag.

De thuiswedstrijd op 3 juni eindigde in een klinkende 3-0 overwinning, met goals van Harry Buisman, Jeroen Boere en Marco Heering. De wedstrijd werd echter landelijk en zelfs internationaal nieuws om een heel andere reden. Hij werd ontsierd door ernstige ongeregeldheden tussen Haagse supporters en de politie. Na ‘beperkte’ overlast in de binnenstad en op weg naar het stadion ging het tijdens de wedstrijd helemaal mis. Aanhangers van FC Den Haag vernielden op de IJsseltribune op grote schaal stoeltjes en gooiden die op het veld. Ook reclameborden en hekken moesten het ontgelden. Scheidsrechter Jaap Uilenberg legde het duel tot tweemaal toe stil. Na de wedstrijd kwam het rond het station wederom tot schermutselingen tussen Haagse fans en de politie. Er werden zestien arrestaties verricht en er vielen 26 gewonden, onder wie zes agenten.

In de dagen daarna was er intensief en moeizaam overleg tussen de overheden, de clubs en de KNVB omtrent de return. Alle opties werden besproken, waaronder spelen zonder publiek of zelfs helemaal niet meer spelen. Uiteindelijk werd besloten bij het tweede duel op Pinkstermaandag in Den Haag niet meer dan 4000 toeschouwers toe te laten, onder wie 400 uit Deventer.

In de Adelaarshorst werd een groot videoscherm geplaatst, waarop ongeveer 8000 supporters de wedstrijd live zagen; welgeteld 71 Eagles-fans waren daadwerkelijk naar Den Haag gereisd. GA Eagles hield in het Zuiderpark het hoofd koel en wist het duel snel te beslissen. Na 20 minuten scoorde Alfons Arts uit een vrije trap de enige goal van de wedstrijd. Het was het begin van een geweldig feest in de Adelaarshorst: GA Eagles was weer – naar later zou blijken voor vier jaar – een Eredivisieclub.

de dag na de wedstrijd

De restanten van het slagveld op de dag na de eerste wedstrijd tegen FC Den Haag (foto: Ron Nagtzaam)

8000 fans

8000 fans volgden in de Adelaarshorst de uitwedstrijd van GA Eagles in Den Haag (foto: Vincent Jannink)


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een antwoord

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>