Parels uit het archief

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Parels uit het archief, staat er op het DVD hoesje dat vandaag in de brievenbus lag. En er is geen woord van gelogen. De tientallen filmpjes die ‘Beeld en Geluid’ uit Hilversum op mijn verzoek uit het archief geplukt hebben waarin Leo Halle te zien is, zijn bij elkaar een prachtige parelketting.

De beelden variëren van wedstrijden van Go-Ahead en het Nederlands Elftal tot een interview en zelfs wedstrijden van Oud Oranje waar Halle tot na zijn vijftigste nog vooruit kwam.

De filmpjes bevestigen het vermoeden over de imposante verschijning en ook de heldenstatus van Leo Halle in de midden jaren ’30. Maar, vooral kijkende naar de wedstrijd beelden, valt op hoeveel voetbal door de jaren heen is veranderd en dan vooral de beleving ervan.

Want wanneer zie je bijvoorbeeld tegenwoordig nog een ballenjongen in korte broek die gewoon juicht als er een goal gemaakt wordt of fotografen die het veld inlopen om een betere foto te kunnen maken. De voorste rij die op de grond gaat zitten bij het nemen van een elftalfoto, politiemannen die lachend zwaaien naar een camera, twee voetballers die elkaar omarmen en samen op en neer springen, een aanvoerder die een bos bloemen geeft voor de aftrap aan de tegenstander, een scheidsrechter die nog even zijn neus snuit in een grote witte zakdoek voordat hij fluit voor het begin van de wedstrijd. Maar hoogtepunt is Leo Halle die een interview begint met, in overduidelijk Deventers accent,  “Nou… wat zak je zeg’n”.

Nee, vroeger was lang niet alles beter. Het voetbal was bijvoorbeeld van een bedroevend niveau. Er is geen enkel systeem te ontdekken, de techniek laat veel te wensen over, maar de intentie waarmee het spelletje gespeeld werd en hoe het ook door de supporters beleefd werd, daar kunnen we tegenwoordig nog veel van leren!

Author:
Stichting Niet te Kraken

2 Reacties

 1. Veldhoen
  VeldhoenBeantwoorden
  14 mei 2013 at 14:34

  Is er een kans dat zoiets nog eens op Youtube oid beland? Mooie site en twitter account overigens. Enig idee hoe op het moment de banden tussen GAE en Go Ahead zijn? Onlangs ergens gelezen dat er gesprekken zijn omtrent een fusie maar over het waarheidsgehalte daarvan durf ik niet te oordelen…

  • niettekraken
   16 mei 2013 at 06:38

   Dank! De beelden zijn van Beeld&Geluid te Hilversum. Daar zijn te op te vragen.

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>