PSV en Go-Ahead, jaren lang titelkandidaten.

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

Zaterdag staat P.S.V. op het programma. Heden ten dagen een titel- tegen een degradatiekandidaat. Een bekend gezegde in de voetballerij is dat elke club aan het einde van de competitie op de plek staat waar ze thuishoren. Historisch gezien horen zowel Go-Ahead als P.S.V. in de top te staan. De top 4, wel te verstaan. Om dit te verduidelijken nemen wij u mee, tachtig jaar terug in de tijd. De tijd dat de P.S.V.-ers nog ‘Philipsmenschen’ en de Go-Aheadspelers nog ‘Klompenjongens’ werden genoemd.

Destijds waren de competities verdeeld in districten. Elke districtkampioen kwam daarna uit in de kampioenscompetitie. Go-Ahead werd steevast kampioen van het Oosten en hetzelfde gold voor PSV in het Zuiden, waardoor menig memorabel wedstrijd gespeeld is tussen beide clubs.

Waar we nu spreken van de traditionele top 3 (Ajax, PSV en Feijenoord) was er in de jaren ’20-’30 sprake van een heuse top 4. Go-Ahead hoorde n.l. ook in dit rijtje thuis getuige het lijstje hieronder, van landskampioenen van die tijd.

  • 1927/28 Feijenoord
  • 1928/29 PSV
  • 1929/30 Go-Ahead
  • 1930/31 Ajax
  • 1931/32 Ajax
  • 1932/33 Go-Ahead
  • 1933/34 Ajax
  • 1934/35 PSV
  • 1935/36 Feijenoord

In 1933 werd door Go-Ahead zelfs de landstitel veroverd door thuis PSV te verslaan. Het was gelijk de laatste nationale titel die Go Ahead behaald heeft. Nu, ruim 80 jaar later, treffen ze elkaar weer. Nog steeds in hetzelfde stadions. Twee prachtige historische clubs. Laten we hopen dat beide clubs nog vele wedstrijden zullen spelen op het hoogste niveau en oude tijden weer gaan herleven. Elke club eindigt tenslotte op de plek waar het thuishoort.

gopsv

De elftallen van Go-Ahead (boven) en P.S.V. (onder) uit 1933.

Hieronder een sfeerbeeld van de feestelijkheden na de overwinning tegen P.S.V. in 1933, waardoor Go-Ahead haar 4e landstitel behaalde.

 Feest. Heel Deventer vierde mee na het behalen van de 4e landstitel tegen P.S.V.

Feest. Heel Deventer vierde mee na het behalen van de 4e landstitel tegen P.S.V.


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>