Stadsarchief Deventer toont unieke beelden van Go Ahead uit jaren 1960 op de vernieuwde website

Categorieën:Nieuws
St. Niet te Kraken

Sinds 1 februari 2016 heeft Stadsarchief Deventer een nieuwe website. De eerste nieuwe collectie beeldmateriaal die op deze website online gezet wordt is die van fotograaf D.W. (Dirk Willem) Nijland. Nijland was circa dertig jaar lang persfotograaf bij het Deventer Dagblad, tot hij in 1976 met pensioen ging. Stadsarchief Deventer selecteerde ruim 550 voetbalfoto’s die Nijland in de jaren 1960 maakte en zet deze nu online.

www.deventerinbeeld.nl is niet meer

Voorheen vond u het historische beeldmateriaal van Stadsarchief Deventer op de website www.deventerinbeeld.nl. Deze website bestaat niet meer. Al het digitale beeldmateriaal is nog steeds beschikbaar, via de nieuwe website www.stadsarchiefdeventer.nl. Nieuwe beeldcollecties worden vanaf nu hieraan toegevoegd.

Negatievencollectie Nijland

Fotograaf Nijland was gevestigd aan Nieuwe Markt 41 te Deventer. Hij begon aan het begin van de Tweede Wereldoorlog bij Kluwer als bezorger van het Deventer Dagblad in Zutphen. Vanaf 1945 werd hem steeds meer gevraagd om foto’s te maken voor de krant,  tot hij enkele jaren na de oorlog hij officieel als eerste persfotograaf in dienst kwam bij het Deventer Dagblad. In 1976 ging hij daar met pensioen. Nijland reed geen auto maar kwam overal op zijn brommer. In 1981 kocht Stadsarchief Deventer de gehele collectie aan van D.W. Nijland, inclusief de auteursrechten, in totaal zo’n 25.000 6×6 zwart-wit negatieven.  Nijland, geboren op 22 september 1911 in Diepenveen,  overleed in 1988.

Wietse Veenstra

Theo de Kreek, vrijwilliger bij Stadsarchief Deventer, heeft afgelopen jaar de 550 geselecteerde negatieven beschreven. Theo riep daarbij de hulp in van Deventer
oud-voetballers: Wietse Veenstra en Paul Pleiter. Wietse Veenstra begon zijn loopbaan bij Go Ahead, daarna speelde hij achtereenvolgens bij PSV en in Belgie bij Club Brugge, Racing White (RWDM) en Cercle Brugge. In de jaren 1968 tot 1970 Speelde Wietse negen voetbalinterlands voor het Nederlands elftal. Paul Pleiter was voormalig eerste elftal speler bij Go-Ahead, maar op 22-jarig leeftijd heeft hij na een beenbreuk zijn carrière in het eerste elftal van Go-Ahead moeten staken.
Plakboeken en fotoalbums werden samen doorgespit en ook de voetbaluitslagen voor alle afgebeelde wedstrijden werden door Theo achterhaald. Voor zover mogelijk zijn de namen van de spelers uitgezocht.
In de collectie vindt u foto’s van voetbalwedstrijden en trainingen uit de periode 1962-1972 in het stadion van Go-Ahead, niet alleen van bekerwedstrijden maar ook van jeugdelftallen, interlands en huldigingen.

Een aantal van de Nijland voetbalfoto’s is eind september 2015 getoond in de tentoonstelling “50 jaar Go Ahead – Celtic”, waarbij de eerste EuropaCup wedstrijd van Go-Ahead herdacht werd.

De collectie is te zien op  www.stadsarchiefdeventer.nl

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>