Terug naar de toekomst

Categorieën:Blogs
St. Niet te Kraken

De prestaties van Go Ahead Eagles zijn, de afgelopen twee jaar, een opmerkelijke afspiegeling van het verleden.

Al bijna twee jaar presteert de club het om tot op bijna elk detail de prestaties te evenaren van exact een halve eeuw geleden. Dit begon bij de vrij onverwachtse promotie in 2013. Precies vijftig jaar daarvoor, in 1963, promoveerde Go-Ahead voor het eerst naar de eredivisie.

Het eerste jaar, na de promotie naar de eredivisie, wist Go-Ahead zich vijftig jaar geleden relatief eenvoudig te handhaven. Het tweede seizoen begon het elftal getraind door František Fadrhonc en met spelers als Gerard Somer, Nico van Zoghel, Henk Warnas en Wietse Veenstra teleurstellend. In de winterstop van het seizoen 1964-65 stonden ze op de rand van de degradatiestreep. Nu vijftig jaar later heeft Go Ahead Eagles dezelfde curve doorlopen en staat de club er precies zo voor.

Maar als we de lijn van vijftig jaar geleden voorlopig doorzetten staan we aan de voet van een mooie periode. In dat geval gaan we een prachtige tweede seizoenshelft tegemoet. Go-Ahead verloor exact vijftig jaar geleden na de winterstop nog maar drie wedstrijden en klom op naar de middenmoot. In 1965 haalde Go-Ahead zelfs Europees voetbal door de bekerfinale te behalen, welke verloren werd tegen de latere landskampioen Feijenoord. Go-Ahead mocht hierdoor uitkomen in de Europacup II waarin het de eerste ronde werd uitgeschakeld door Celtic.

De vier seizoenen daarna eindigde Go-Ahead respectievelijk twee keer vijfde één keer vierde en zelfs één keer derde, achter Ajax en Feijenoord (zie hier). Go-Ahead werd een heuse subtopper. Iets wat precies vijftig jaar geleden nog voor onmogelijk werd geacht.

Ook nu is het bijna niet voor te stellen dat we jaarlijks meedoen om de bovenste plekken en Europa ingaan, maar als het een halve eeuw geleden lukte, waarom nu dan niet.

Laten we hopen dat de geschiedenis zich voorlopig blijft herhalen.

10917347_355913127922846_8427802161703687833_n

Go-Ahead 50 jaar geleden

Klik hier om de eindstanden te zien van 1964 – 1970.


Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>