Tilburg bezorgt Go-Ahead bijna extra landstitel

Categorieën:Historie
St. Niet te Kraken

In 1917 werd Go-Ahead, zoals bekend, voor het eerst landskampioen. Een jaar eerder was dat ook al bijna gelukt, maar Go-Ahead verloor de beslissende wedstrijd tegen Willem II op het nippertje met 0-1. Daarmee kroonden de Tilburgers zich tot landskampioen van 1916, de eerste titelhouder die niet uit de Randstad afkomstig was.

Bijna 100 jaar na dato werd voetbalminnend Tilburg echter in grote verwarring gebracht. Dat kwam door een artikel in Tilburg Magazine, waarin werd beweerd dat Go-Ahead de wedstrijd in werkelijkheid helemaal niet had verloren. De roodgelen hadden de achterstand in de slotfase juist nog omgebogen in een 2-1 overwinning en waren dus de eigenlijke kampioen geweest. Dit feit was echter aan Tilburg en de KNVB voorbijgegaan vanwege gebrekkige communicatie via postduiven …

Het hele verhaal bleek echter uit de duim gezogen. Lees hier het merkwaardige verhaal over de – gefingeerde – vijfde landstitel van Go-Ahead, ons toegezonden door Willem II-redacteur Roger Rossmeisl.

Landstitel 1916 - pg. 1

Landstitel 1916 - pg. 2

Hoe zat het nu? Het artikel in Tilburg Magazine was een voorpublicatie van het boek Elvis Presley en de raadselachtige snorrenepidemie. De geheime geschiedenis van Tilburg, dat in 2008 verscheen onder auspiciën van prof.dr. F.E.J. van Saemen. Pas bij de boekuitgave bleek wie er achter deze ‘hooggeleerde autoriteit’ schuilging. Het bleek een ‘saemen’werkingsverband van drie bevriende Tilburgse auteurs: Frank van Pamelen, Ed Schilders en Jace van de Ven. De initialen waren een combinatie van hun drie voornamen.

Het drietal had een 25-tal verhalen over de Tilburgse geschiedenis ‘verzonnen’, dat wil zeggen 80% van hun verhalen was gebaseerd op historische feiten en de overige 20% hadden ze er zelf bij gefantaseerd. Volgens Ronald Peeters, hoofd van het Stadsmuseum Tilburg, trapte bijna heel Tilburg erin.

Vele Tilburgers hebben dus dankzij bovenstaand artikel even gedacht dat onderstaand elftal van Go-Ahead in 1916 landskampioen was geworden. Het bleek echter – helaas – verzonnen.

slide3

Author:
Stichting Niet te Kraken

Geef een reactie

Naam*
Email*
Url
Your message*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>